Monday, March 13, 2006

mera mål

Världens märkligaste debatt just nu gäller historikerna Michael Baigent och Richard Leighs anklagelser mot Da Vinci-Dan. De hävdar att han tagit deras idé. Resonemanget visar ju att de inte ens själva tror på den! Historien är inte en idé man "kommer på", det är ett händelseförlopp att avtäcka. Tänk vad alla Hitler-historiker kunde tjäna pengar om de började stämma författare och filmmakare för idéstöld: "Det var jag som kom på att han var en misslyckad konstnär i Wien!" Nej, bara totala historierelativister kan komma på den fullständigt vansinniga tanken att stämma för idéstöld! Så i centrum sätter de sig själva och sitt eget perspektiv att de tror att historien är något de ska uppfinna och sen ta patent på.

Och i ett annat rum: den brittiske historiken David Irving hävdar att Förintelsen aldrig ägt rum.

Samband?

...

LHC-Luleå 3-1. Jag hörde inte vad Wikegård&Jidhe sa, men LHC var överlägsna. Men det allvarliga var att det ändå inte var någon enkel seger. för få chanser och mål för ett sådant spelskicklighetsövertag.

2 Comments:

Blogger Benjamin Ekman said...

jag hör vad du säger men: de stämmer inte honom för att han stulit deras idé, dvs. historiska "fakta". Stämningen handlar om att Brown enligt dem har stulit Graal resonemangets "struktur". De vill alltså ha patent på sin historietolkning?

2:30 AM  
Blogger joelh said...

hm, är inte säker på att jag greppar skillnaden - fast det är väl just detta domstolen ska försöka göra... historien är ju inte isolerade faktauppgifter, utan just skeenden. det är ju strukturer hela tiden, alltifrån släkttavlor ("den födde den") till händelseförlopp. ett skeende, skulle man kunna säga, är faktauppgifter meningsfullt strukturerade. no fact is an island! aldrig någonsin. Leigh&Teabings struktur är i detta fall inte mer unik än någon annan historikers.

3:47 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home