Sunday, June 11, 2006

Dagens brev

Kära sportjournalister,

Kampanjen för Kim och mot Anders har hållt på i många år nu, och börjar ta allt mer otäcka former. Tendensen är tydlig: Ett okritiskt lovordande av Kims insatser, alltid parat med ett konsekvent nedskrivande av Anders prestationer. Ingen hänsyn tas till spelartyp, "osynligt" arbete, matchbild, eller ens position. Ni är ju alla mycket kunniga, men låt mig ändå utifrån den senaste tidens matcher kort kommentera ovanstående.

Anders spelar i en position som för de offensiva insatserna gör honom väldigt beroende av lagets spel i övrigt. Han första 20 minuter var också fläckfria och konstruktiva (se gärna om dem). Men när Sverige börjar slå långbollar mot slutet av första och i andra halvlek försvinner den positionen (inte spelaren!): för långt upp för att vara den som slår bollarna, för långt ner för att vara den som tar emot dem. Han är varken osynlig, eller "springer och gömmer sig" – Sverige gick helt enkelt över till ett spel där man använde andra spelvägar.

Som Anders själv konstaterar är han och Kim olika spelartyper: "Vi är inte så lika som spelare. Kim vill gärna hämta boll längre ner i planen och styra spelet bakifrån. Han är en fältherre. Jag vill ligga högre upp och ge understöd till forwards." Anders är en offensiv insticksspelare, Kim spelar djupare och är bättre på att slå de crosspassningar som var så förtvivlat sällsynta i det svenska spelet igår (fram tills Kim kom in). Men borde inte ha varit en överraskning för någon, det är en fråga om spelartyp.

När Kim byttes in sattes han på Linderoths plats. Han kom djupare ner och kunde hämta boll, och från sin position längre bak slå crossarna. Larsson hade flyttats ner på Anders plats, och blev också han "osynlig." Det bör naturligtvis också vägas in att Kim sattes in i 80e minuten mot två helt tröttkörda lag; man behöver inte vara betald fotbollsanalytiker för att räkna ut att det är enklare att spela under de förutsättningarna.

Första halvlek mot Chile är talande för Anders defensiva roll och arbete, ett arbete som nästan aldrig uppmärksammas. Han är inblandad i de flesta närkamper kring mittcirkeln, vinner en del bollar men gör framförallt en "första stöt" som gör det möjligt för Linderoth och Mellberg att erövra bollen i andraläget.

Kampanjen mot Anders sätter honom i ett märkligt läge: Han har levererat gång efter gång i landslagströjan. Han har gjort det i stora och avgörande matcher, som Polen borta i kvalet till Japan, mot Argentina i VM 2002, mot Bulgarien i EM 2004 (4 ass.), för att nämna några få. Redan inför EM 2004 ville somliga av er se Kim före Anders. Resultat: Anders spelade briljant, Kim fick chansen mot Italien och var osynlig. Faktum kvarstår: Kim har ännu inte levererat i stora landslagssammanhang, Anders gör det gång efter annan. Ändå riskerar Anders genom denna märkliga kampanj bli ihågkommen som den som höll Kim utanför truppen! Inte ens i träningsmatcherna inför detta VM imponerade Kim. Tre halvlekar på favoritposition. Resultat? En djupledsboll till Elmander och några skott utanför – mot Finland.

Strömmen är stark och det är mycket tydligt att ett mediadrev har satts i rörelse mot Anders och för Kim. När Anders klagar över att ständigt behöva stå ut med att jämföras med Kim och inte värderas för sin egen insats får han "inte godkänt" från en av er. Men Kim kommer undan med att efter nederlaget mer eller mindre ohöljt beklaga lagets spel och att han inte valdes till startelvan. Knappast lojalt.

Och nu till sakens kärna: Detta sätt att behandla och bedöma Anders Svensson liknar inget annat än en frånstötande vuxenmobbing. Anders är "guilty until proven innocent", och väljs allt för ofta och osakligt till symbolen för svenska nederlag. Sen kommenterar någon: Se hur Kim strålar av självförtroende, medan Anders ser mer sluten och defensiv ut. Kanske inte så konstigt, egentligen?


Med vänliga hälsningar
joelh

(fast i verkligheten skrev jag under med mitt riktiga namn.)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bra analys. Men jag tror Lagerbäck tänkt spela Kim på torsdag, helt oberoende av kampanjen. Själv vill jag se Stenman istället för Edman och Anders istället för Chippen.

12:27 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home