Wednesday, January 24, 2007

Idag tvivlar vi på.... (2)

MÅNLANDNINGEN

Julens stora historierevisionistiska diskussion hemma var månlandningen. Vi var tre skeptiker som förenades. Vårt starkaste argument var tekniken, eller bristen på det. Delvis initierat av den fugelsangska trippen, och alla allvarliga kommentarer om allt som kunde gå fel i samband med det. Och då skriver vi 2006 och datachipets tidsålder. Fyrtio år tidigare hade en dator stor som ett kvarter samma kapacitet som en miniräknare idag. Och då ska de ha gjort det. Och jag kan väl acceptera att man skjuter upp något i rymden på den tiden. Kanske till och med att man får det till månen. Men där börjar mina problem. Enligt ryktet gick det till så här: raket skjuts upp, lämnar jorden, färdas genom rymden mot månen. Lägger sig i omloppsbana kring månen. Skickar ner en landare med två astronauter och en månbil. Går ut på månen. Kliver in i landaren – som SKJUTER UPP SIG IGEN! (Har den alltså bränsle kvar? Och motorer som tål att landa på en himlakropp och sedan kickas igång igen?) Upp till stationen som ligger i omloppsbana. (Hur lyckas den pricka det med miniräknarteknik?) DOCKAR! Startar maskinerna, och reser tillbaka till jorden, klarar inpasset genom atmosfären, och landar tryggt i havet. Allt med en miniräknare; ungefär som att dra igång en gräsklippare.

Jag säger inte att jag är övertygad om att det inte hände. Bara att jag tvivlar.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

nu har jag planterat Alexandras uppsats i ledningsgruppen för ungdomshelgen på nyhem...

12:41 PM  
Blogger joelh said...

Vettigt!
Men vem är "jag"?? (give me a clue!)

8:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

"jag är den jag är"... som det står skrivet

11:10 AM  
Anonymous Gustaf Andersson said...

Hej på dig, Joel!
Det var flera år sedan jag hørde dig tala dig varm om bloggar. Då visste jag inte vad det var. I høstas skaffade Camilla sig ett bloggkonto. Lite läskigt med offentlighet av vårt liv, men praktiskt før vänner på olika platser runt om. Førnuftigt använt, är bloggsidorna en bra ting.
Jag sitter på nattevakt, och är på sluttampen nu. Klockan är strax 06.30 här på ungdomspsykiatriska avdelningen i Tromsø. Det har varit en lugn natt. Mycket tid. Jag googlade dig, och kom til den här sidan, som jag aldrig varit inne på förut. Trevligt! (men lite ont om bilder, vá?). Visst är det så att ni är i USA, før øgonblicket? Ønskar er allt gott, sov gott!

6:27 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home