Thursday, April 17, 2008

Ryktet

Fem som kanske - obs! - har oförtjänt dåligt rykte idag:

1. Hellenism (såklart!)
2. Kulturkristendom
3. Elitism
4. Dogmen om påvens ofelbarhet (som bara gäller när han säger något som kyrkan har trott i alla tider. Det är inte direkt en blank check!)
5. liberalteologi (nuförtiden är ju ingen liberalteolog. Alla sparkar, men de ligger ju redan ner! Kanske är det dax för ett återbesök i den tyska 1800-talsprotestantismen för att se vad allt fuzz egentligen handlade om)

5 Comments:

Anonymous Samuel said...

Jag förstår inte riktigt vad du menar? 2 och 5 är ju i mångt och mycket samma sak. Och punkt 5 kan du väl ändå inte mena? Om liberalteolgi är obefentlig vad sysslar uppsala(typ ekstrand) med då? Man kan ju inte läsa liberalteologi som om inte andra världskriget hände. Det är väl därför det har dåligt rykte...

10:09 AM  
Blogger joelh said...

2 och 5 är INTE samma sak, även om 5 har försökt göra 2. med 2 tänker jag mer den katolska formen av kulturkristendom. Tänk "Gudfadern".

Men i övrigt har du ju naturligtvis rätt ang. 5. Fast man blir alltid misstänksam när alla helt plötsligt svänger åt samma håll. I ett första led bör man ju ta avstånd från libteol. men när man har gjort det, och den blivit "ofarlig" (vilket den är nu), kan det vara värt att lyssna lite på vad de egentligen hade att säga. Det fanns ju en del skarpa hjärnor bland dem, och många av dem var ju också mycket fromma. T.ex. Albert Schweitzer. Alla människor är ju värda att lyssna till - särskilt kristna syskon. Vi har slagit ur underläge i många år, och då kan en "svartmålning" vara på sin plats. Men sen kommer en tid att lyssna.

2:12 PM  
Anonymous Samuel said...

Jag känner nog inte till så mycket om den katolska kulturkristendomen. Du kan gärna utveckla.

Men det sker ju omläsning av Schleirmacher och så. Visst dte var ju brilljanta teologer. Så nog kan man säkert lära sig endel utan att för den skull hamna i antropologiträsket eller bli nazist för den delen. Men vad jag har lärt mig på min instution så känner jag nog inte igen att liberalteologin skulle vara helt ofarlig. Den har väl mer bytt skepnad.

9:23 PM  
Anonymous M said...

4. Dogmen om påvens ofelbarhet (som bara gäller när han säger något som kyrkan har trott i alla tider. Det är inte direkt en blank check!)

Du menar vad den romerska-katolska kyrkan trott i alla tider...

8:00 PM  
Blogger Love Kpop said...

I like to get up early to go out and breathe fresh air. I feel that it is good for health and a good habit
19216811ll.com

4:03 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home