Tuesday, May 20, 2008

Extra! Extra! Waldenström rekommenderar knark!


Idag har jag gjort en revolutionerande upptäckt i ett arkiv i Bålsta. Där, i ett nummer av den frikyrkliga tidningen Svenska Posten från sent 1800-tal fann jag ovanstående annons, som alltså - hittills! - helt undgått vetenskapsmännens vaksamma ögon.

"Lektor Waldenström" är ingen mindre än PP Waldenström, Svenska Missionsförbundets förgrundsgestalt. Och enligt annonsen har han alltså rekommenderat knark! Eller ja, här kallas det hampfröextrakt, eller extrakt cannabis för att använda den latinska beteckningen. Cannabis vet vi ju alla vad det är, och extrat från det kan ju inte vara något mindre än - just det - knark!

Om inte detta är ett vetenskapligt scoop vet jag inte vad som krävs! Om de som "kom på att Ansgar inte är så viktig" fick ett Dagen-uppslag så borde detta vara värt en kvällstidnings-löpsedel!

Lite tappar ju detta scoop sin laddning genom att man "på den tiden" inte visste så mycket om det här med knark. Sen är det tydligen så att det än idag finns folk som ifrågasätter om detta är knark. Det går visst att köpa hampafrön som just hälsokost helt lagligt i Sverige... Så uppenbarligen finns ingen total konsensus kring om detta verkligen är knark, trots att namnet ju så tydligt pekar i den riktningen... Men kanske man kan intressera Världen Idag åtminstone?

4 Comments:

Blogger Samuel said...

Haha. Även kul att det var Röda Korsets fabrik.

Nästan lika märkligt som när Stanley Sjöberg gör reklam för nyponpulver i nån hälsokosttidning.

12:38 AM  
Blogger joelh said...

holistisk teologi: kroppen ska med! :)

9:52 AM  
Anonymous K said...

"Man kanske kan locka Världen Idag" Haha! Klockrent!

Men det där med Stanley och nyponpulver - var hittar man det? Det där har jag bara hört om, men aldrig sett.

10:15 AM  
Blogger Samuel said...

Det var en gratistidning som skickades hem. Kanske finns i nån hälsokostbutik.

Jag blev faktisst ganska glad av att se Stanley. Har man lite koll på hur han är som person så faller detta definitivt inte utanför ramen. Han går igång på saker helt enkelt.

Angående holistisk teologi så tror jag defintivt att Stanley ser det så. Han är ju ruskigt petig med maten och så. Jag kommer ihåg en dagledig träff där passade på att reta upp dom äldre med att apostlagärningaran förbjuder blodmat. Haha.

10:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home