Saturday, June 07, 2008

Flygplatsen: Modernitet i koncentrat (2)

På flygplatser finns också passkontrollanter, tullmyndigheter och en taxfreezon. Vi befinner oss i ett fiktivt gränsland, än mer fiktivt än de gränsposter som finns där åtminstone kartorna påstår att det går en gräns mellan stater.

Flygplatsen är en tröskel mitt inne i ett land. En plats som både är och inte är det land vi ska besöka. När man landat på Arlanda är man enligt kartornas logik i Sverige. Men enligt flygplatsens logik räcker det inte att ha satt sina fötter på ”svensk mark”. Man är inte i Sverige förrän man gått igenom passkontrollen. Då har man gått över gränsen. Och i vardagstal räknas det ju som bekant inte som att man har besökt ett land bara för att man mellanlandat i det!

Denna motsägelsefullhet mellan kartornas och flygplatsens logik bevisar en sak: De är båda hittepå! Påhittat! Såväl den välbevakade gränsen som våra pass representerar den moderna statens ambition att klassificera oss utifrån påhittade nationella kategorier som vilar på vaga idéer om ”kulturell gemenskap” och ”gemensam historia”.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Väl talat! (Och tack för senast, jag har funderat mycket på vårt samtal.)
/Jonas Lundström

11:19 PM  
Anonymous Peter said...

Bra. Har du stött på Zygmunt Baumann i dina studier någon gång? läs hans Flytande rädsla och Postmodern etik. Handlar om den moderna staten som vilar på rädsla. Den enda goda nationalismen är fotbollsnationalismen.

5:04 PM  
Blogger joelh said...

jonas: tack. -knew you would like it :) Och tackdetsamma - har också funderat, och har ett par tillägg jag skulle vilja göra. återkommer med det.

peter: jag har stött på honom, men inte läst honom. han lever än; är typ 90 år. jag var i ett sammanhang där man funderade på att boka honom. då läste jag hans bibliografi - alltid nåt! (den ska jag nog börja köra med i fortsättningen: "Har du läst NN?" "Nej, men jag har läst hans/hennes bibliografi" :) )

5:46 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home