Wednesday, July 16, 2008

det här med ras...

Nej det är ju inte så rumsrent det här med rasfrågan, och i debatterna mellan Hillary och Obama gjorde man sitt bästa för att tona ner det. För det är väl ingen som tänker på sånt idag? Rasismen är väl utdöd för länge sen?

Och ingen tycktes reagera på att Hillary fortsätte att få så höga siffror - ja till och med vinna stater - trots att hon var uträknad. Jag pratade med en amerikansk vän som hävdade att det var rasfrågan som var orsaken: För allt för många vita amerikaner är det fortfarande otänkbart med en svart president. Men inga medier tog upp den aspekten. Trots att Hillary vann hillbilly-staten Kentucky övertygande (65-30) så sent som 20 maj, då allt hopp om en slutseger var ute.

Men nu verkar det komma upp: Dagen har en notis idag som bygger på den här artikeln i NY Times.

1 Comments:

Blogger Kraxpelax said...

Amerikaner är väldigt nitiska i att framhålla sin inte-rasism. När det kommer till plånboken svalnar engagemanget hastigt. De ekonomiska klyftorna vill man inte bli påmind om.

För de fattiga är Obama att föredra. Forskning visar att det har rätt stor betydelse för inkomstfördelningen i landet om presidenten är demokrat eller republikan.

Hudfärgen kommer alltså verkligen i förgrunden. Obama tar ju de svarta väljarna ganska mangrant.

10:24 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home