Sunday, July 13, 2008

Nora

Har varit några dagar i Nora, vackert belägen vid Norasjön i Västmanland. Stan har en väldigt välbevarad stadskärna och en av de främsta sevärdheterna är den första järnvägssträcka som drogs i Sverige. Skälet var det samma som det som drog folk till trakten under 1800-talet: Malmen. Järnvägen gick till bergsbyn Pershyttan, 3 kilometer norr om Nora. Malmen transporterades till Nora, och därifrån - misstänker jag - vidare sjövägen. I alla fall fram tills att järnvägen byggdes ut till att också kunna nå Örebro ett par mil söder ut.

I Nora föddes år 1852 Fredrik Franson, som sedan han utvandrat till Amerika i tonåren kom att bli predikant och bland annat samarbeta med den store väckelseevangelisten Dwight L Moody. 1880 återvände han till Sverige och blev en av dem som arbetade mest intensivt för "missionens sak", som man sa. Hans förkunnelse var starkt apokalyptisk - något som naturligtvis hände samman med hans stora missionsintresse: Jesus kommer snart, därför var det bråttom! I "Himlauret" gav han till och med ett förslag på årtal för Jesu återkomst: 1898.Franson påverkade grundarna av så väl Helgelseförbundet som Svenska Alliansmissionen.

Om man är lite mer uppmärksam än vanligt när man passerar såna här trakter som inte är helt genom-urbaniserade utan där en mindre stad ligger omgiven av en rad socknar/byar så kan man liksom känna områdets karaktär. Man lägger märke till gårdarna; hur de ligger, vilken som verkar vara störst i trakten, vad de så att säga är orienterade kring ( i detta fall Norasjön); dessutom var de olika kyrkorna ligger, och kanske - om man har tur - så kan man också identifiera ett bönhus/kapell. Om man försjunker ännu något i uppmärksamhet kan man börja ana konturerna av människor - förflutenhetens folk. De flyter fram som skuggor. Till stan för att gå på marknad (runt sjön i vanliga fall, men kanske över sjön när isen lagt sig?), till granngården för bönemöte. Eller varför inte till bönhuset för att lyssna till bygdens son - Franson - som återvänt från Amerika och nu reser med tåg, hästskjuts eller till fots som en luggsliten Franciskus-typ mellan socknar och städer för att samla medel och människor för missionens sak.

Uppdatering: Kolla den fantastiskt initierade kommentaren till denna post för en rad lokalhistoriska rättelser! (Jag väljer att inte rätta mina misstag i texten ovan, utan konstaterar bara att detta är internet när det är som vackrast: det finns någon som kan mer, och som är beredd att dela med sig av kunskapen! Man får nästan lust att bli anarkist...)

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Det där fick du nog litet om bakfoten. Nora jernväg är inte Sveriges äldsta järnvägN däremot Sveriges äldsta normalspåriga järnväg för allmän trafik med lokdrift. Och den första sträckan gick inte till Pershyttan, utan åt andra hållet, till Ervalla (där den f ö mötte järnvägen från Örebro som invigdes samma dag). Järnvägen åt Karlskogahållet är ett par decennier yngre.

Före dess tog man sjövägen, ja, men inte riktigt som du tänker dig det: för det första så fraktade man aldrig malm mer än mycket korta sträckor förrän i mycket sen tid (har du någon aning om hur bulkigt malm är?) utan man fraktade färdigt tackjärn (masugn fanns i var och varannan by), eller rentav stångjärn (hammare fanns i Hammarby); för det andra så skedde järnfrakter vintertid, huvudsakligen över isarna.

Över Norasjön, däremot, tog man säkert båt. Vägar var något man undvek förr i tiden. Innan gummihjulen kom var de rätt obekväma... Och en kort rodd går väldigt mycket snabbare än en lång promenad.

Och om du tror att "socken" = "by" då är du åtskilligt bättre på frikyrklig historia än på svensk[kyrklig]. :-) Nora socken är bra stor och innehåller bra många byar.

De ligger dessutom INTE centrerade runt Norasjön. Snarare är det väl åt det hållet bebyggelsen är glesast. Utöver en del moderna hus finns just bara Hammarby (som inte ens ligger vid sjön, utan vid Järleån). I övrigt är där träsk och storskog. Bebyggelsen ligger i stället i första hand där det fanns vattenkraft till järnframställningen, i andra hand där det fanns järn, kalk eller åkermark. Dvs väster- och norrut, i någon mån söderut.

Eftersom det är en del av Sverige som befolkades sent så finns det också åtskilligt fler missionshus än det finns kyrkor.

Så jag är rädd att du inte var så uppmärksam trots allt...

(Otur att du skulle råka på en läsare som kunde trakten... ;-) )

4:06 AM  
Blogger joelh said...

Fantastiskt!! Tack för rättelserna! Måste dock för att rädda någon av min ära påpeka att jag verkligen har koll på att socken inte är samma sak som by; slash-tecknet betydde inte "lika med" utan "eller". Att det var Ervalla har jag ju läst, men tydligen glömt. För övrigt bodde vi i Husby (tror jag det hette...), vilket kanske förklarar att jag upplevde bebyggelsen som liksom pekande mot Norasjön.

Något missionshus i trakten som du särskilt skulle rekommendera för ett besök!

11:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alltid lika roligt de gånger någon uppskattar rättelser, i stället för att bli f...d för att man angriper petitesser och inte ser det viktiga de hade att säga!

(Fast fullt så "fantastiskt initierad" är jag faktiskt inte. Nog såg jag en del fel direkt, men vissa detaljer hämtade även jag på nätet. Plus att det märkligt nog råkade slumpa sig så att jag sorterat bort gamla turistbroschyrer bara timmarna innan... )

Jag är inte frikyrklig och bodde inte i just Nora socken så någon större koll på missionshus o dl har jag inte, annat än att jag vet att jag kört förbi ett antal genom åren.

Det jag känner bäst till är att det bara runt Usken — två sjöar norr om Norasjön och ungefär lika stor — finns två äldre missionshus plus en nyare kyrka vid Uskavigården, alla tre med åtminstone viss religiös verksamhet kvar. Sök på "öskevik" + "missionshus" om du vill gräva. (Vägen mellan Nora och Fanthyttan, Tre sjöars väg, är f ö en av Sveriges vackraste.)

Dessutom vet jag att adventisterna är väldigt starka i Nyhyttan. De hade sitt svenska centrum där tidigare, men jag tror pengarna tog slut för ett tiotal år sedan.

Fast Nyhyttan ligger nog i Järnboås socken, och Usken skulle jag tro ligger i Linde.

Men vänta, jag har ju helt glömt Grecksåsars kapell, det var missionshus från början. Har också fördelen att vara öppet i stort sett jämt sommartid, plus att det ligger ett trevligt "schweizeri" bredvid med handelsbod och god mat. Hittade t o m en hemsida: http://www.greksasar.org/

Annars är det inget roligt område kyrkligt sett, om man inte gillar spånkyrkor; sådana finns det ett antal norrut. Själv föredrar jag medeltid. Det intressantaste jag hittat är en 1700-tals tavla med en KRÖNT Maria i Hällefors kyrka. Vet inte hur länge den funnits där, men åtminstone sedan 1929 (enl. en av de broschyrer jag återfann igår kväll).

Om du nu vet vad en socken är, hur lyckades du då få det till att grannsocknarna ligger centrerade runt Norasjön? De är nog bara centrerade i sig själva.

Disclaimer: Alla uppgifter är något år gamla.

7:08 PM  
Blogger joelh said...

tack igen. ang socknarna: den meningen är ruggigt klantigt skriven av mig (: (jag vet vad en socken är - men inte var sockengränserna går kring Nora; visste inte att alla byar runtikring hörde till Nora socken)

Intressant med adventisterna: liksom Fredrik Franson är ju de mycket apokalyptiskt lagda! Du vet inte när de kom dit? (eller det kanske är mitt jobb att ta reda på...)

10:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

Det finns som sagt inte så många kyrkor där uppe. I mina trakter hade folk både två och tre och fyra mil till kyrkan förr i tiden. Och går vi tillbaka till 1500-talet kunde de säkert ha tio. Det är inte som i Västergötland där man snubblar på dem. Den enda sockenkyrka som ligger någorlunda nära Nora är Järnboås, och det är, åtminstone nu, samma pastorat, så inte heller jag har någon som helst aning om var gränsen går.

Adventisterna kollade jag upp på nätet innan jag skrev. Deras första svenska församling låg tydligen i Grythyttan, som ju också är en av grannsocknarna. Och sedan startade de pastorsutblidning i Nyhyttan ganska tidigt. Möjligen 1905 eller -06? Kolla adventisternas hemsida och Wikipedia; på en av de platserna står det.

5:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home