Wednesday, July 23, 2008

Sommarläsning

Vad ska man läsa om man är teologiskt intresserad men ändå vill känna att man är ledig och inte orkar läsa så seriösa böcker?

Konspirationsteoretiska böcker om på temat religion, naturligtvis!

Jag började med detta för ett par år sedan - då var det inte beräknande utan skedde naturligt... - med DaVinci-koden, men häromveckan slog det mig att detta borde bli en trend. Då plockade jag upp "I Guds namn" av David A Yallop, en brittisk journalist som hävdade att påve Johannes Paulus I blev mördad (han dog 1978 efter bara 33 dagar på stolen).

Efter avslutad läsning kan man i dessa underbara - ? - dagar av internet kan man surfa vidare till en lång wiki-artikel om konspirationsteorier på detta tema, och även se ett youtube-klipp där Yallop promotar sin senaste (2007) bok om "the dark heart of John Paul II".

Det är en fascinerande genre, och man är i regel beroende av ganska stora och precisa förkunskaper för att genomskåda konspirationsteorier. Det handlar mycket om vad som utelämnats, och när det gäller de fakta som presenteras är det ibland fråga om mycket subtila tolkningsförskjutningar. Men genom tillräckligt många små förskjutningar kan författaren få snart sagt vilken bild som helst att framträda. Det är intressant - och ofta spännande - att ta del av hantverket. Men nästan ännu roligare att sen gå ut på nätet och se boken plockas i bitar av folk som är så insatta som man måste vara för att verkligen kunna kritisera.

Om någon har tips om konspirationsteoretiska böcker på temat kyrka/religion så tar jag gärna emot dem! Själv känner jag bara till DaVinci-litteraturen och så den om JPI.

3 Comments:

Blogger Kefas-JDFK said...

Känner inte till några sådana böcker. Men jag kan tänka mig att det borde finnas en hel del kring New World Order och Frimurarare/Illuminati.
Det finns en del i denna konspirationsteori som jag själv börjat tro på (globalisering/ kontrol samhällen m.m.). Men mest är det överdriven skrämsel propaganda.

En hel del bok tips på wikipedia:
http://tinyurl.com/csxls

10:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Här...

http://fatima.org/

...får du garanterat mycket intressant läsning om den (i speciellt katolska men även politiska kretsar) berömda "Fatima-hemligheten"!

3:48 PM  
Anonymous Peter said...

Joel! En titel dök upp framför mina ögon när jag dammade min bokhylla häromdagen: Foucaults pendel av Umberto Eco.

Jag har för mig att den är konspiratorisk, handlar om religion och samtidigt är ett inlägg i den filosofisk debatten.

Jag har även för mig att jag gillade den

11:06 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home