Wednesday, October 08, 2008

Detta klipptes bort!

När jag sa "internet fanns inte helt enkelt" angående att globaliseringen idag till skillnad från på 70-talet gör det omöjligt att hålla Sverige isolerat även i religiöst hänseende så var det menat lite som ett skämt och jag skrattade - men de kllippte över till reportern Bask så det syntes inte!

Nej, allvarligt talat så är jag väldigt imponerad av programmet och nöjd med hur de klippte min del av det. Som ruggigt mediaovan är jag nästan lite chockad över hur rättvisande det var, inte minst med tanke på alla skräckhistorier man hört om såna här saker. Man får nog faktiskt konstatera att Dagens artikel var mer ensidigt fokuserande på det negativa än programmet självt!

Jag var faktiskt imponerad av programmet i dess helhet. Inte minst att de efter min "risken är att det blir för mycket materiellt, för lite evighetsperpektiv"-kommentar faktiskt kopplade den till befrielseteologin! Det djupare än jag förväntat, och ett snyggt sätt att vrida & vända på frågan och visa att de här sakerna inte är enkla! Det finns "inkarnatoriska aspekter" i Märstas tal om hälsa & välgång, ingen tvekan om det. Evangeliet är inte "abstrakt" och bara för själen, det gäller kroppen och hela livet. Där är Johannes Amritzer och Dom Helder Camara på samma sida. Sedan kan man ändå påstå att det är en viss skillnad att säga såna saker i Sydamerikas slum och till medelklass-svenskar. Jag tror kanske att vi behöver påminnas om himlen i högre utsträckning, för att få perspektiv. För att kunna sova bättre när ekonomin kraschar, och för att få våra prioriteringar rätt. Och jag tror nog att Johannes Amritzer håller med mig.

Men som sagt: sjunger vi det?

Om någon skulle kunna upplysa mig om en lovsång som handlar om vårt liv efter döden, himlen alltså, så vore jag väldigt tacksam! (Under tiden kan jag försöka hitta en Segerton som inte har detta perspektiv!)

(Uppdatering: Noterar för övrigt att även Johannes är nöjd med programmet.)

20 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej Joel!

Kul att se dig på tv igår.

/Frida A

6:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Men vem filmade???????????

8:27 AM  
Blogger david said...

du gjorde ett bra jobb;) jag funderar vidare lite kring det som Harvest center kallar för "kulturell relevans" på min blogg.

FRID
DAVID

9:55 AM  
Blogger Kefas-JDFK said...

Du gjorde en bra jobb :)!

Kring himlen, när jag läser gamla (inte kyrko fädrer gamla- men äldre än min egen generation) böcker av gamla väckelse gestalter såsom Art Katz, A.W. Tozer, David Wilkerson, T Austin Sparks, etc- så är det ju en oerhört fokus på himlen, frälsning ifrån helvetet, etc. Och jag undrar om inte detta behövs?
Jag känner det åtminstone i mitt eget liv, först som frälst har jag blivit rädd för döden!? Men jag tror nyckeln på dässa frågor i mitt eget liv- vill forma en radikalitet som gör att man kan vara radikal och leva i vilan på en och samma gång (Hebr 2). Den form av radikalitet som man exempel kan se i Korset och Stiletten, eller varför inte Dietrich Bonhoeffer?
Jag tror radikalitet utan frälsning till himlen, utan perspektiv på himlen har lätt för att bli mycket lagiskt, och mycket centrering på va du kan göra istället för va Gud kan göra (även om de inte utrycker sig på det sättet- blir ju ofta frukten i praktiken på det sättet).

På tal om dokumänteren, Dan Salamonsen hade en fin predikan några veckor tilbaks kring domedagen, ödmjuk och radikal på en och samma gång...så vist talar man lite om det i våran kyrkor...men jag kan inte tänka mig att man talar om det på samma sätt såsom man gjorde under början av 1900 talet, 50 och 70 talet. Frågan blir ju då- va längtar vi efter? Hur viktigt är exempel Matt 24?

10:26 AM  
Anonymous Linus said...

Lovsång om himmlen:
-Jag kan sjunga om Dig för evigt.

11:48 AM  
Blogger joelh said...

frida & david: tack
anonymous: De hade fått tag på en frilandsfotograf från härinärheten som kom och filma. och så samtalet per telefon... det kändes riktigt absurt!

kefas: jag håller med. himmelsperspektivet påminner oss också om att allt vilar i Guds hand. "All shall be well", som Julian av Norwich säger.

Linus: nja... syftar du på "I could sing of your love forever"? jag är mer ute efter en sång som handlar om välsignelser som inte är "just nu", utan som hör himlen till. tycker inte det riktigt gäller den!

3:03 PM  
Blogger Lars Gunther (itpastorn) said...

Fra Norge kom denna för 15 år sedan ca:

Det flödar glädje...

Jag har mitt namn skrivet i Livets bok

3:45 PM  
Blogger joelh said...

lars: hm. den är ju dock rätt så "här och nu orienterad" (levande vatten från tronen strömmar igenom mig) - poängen i sången är väl snarast att man är glad "här" på grund av vad som väntar "där"? men dock: jag håller md dig om att perspektivet finns där!

Dessutom: är det inte en barnsång?

6:21 PM  
Anonymous Eva said...

Ett smakprov till Joel på några nya lovsånger om himlen:
”Liv av evighet” av Ringbäck
Mellan jord och himmel går en bro
Byggd av kärlek fäster i vår tro
Vår längtan och vårt hopp
Att själva döden fått ge opp
Och att det liv som du har fått
det är ett liv av evighet.

”Ett folk på väg” av Hellsten
v2.
De trodde på ett hemland som ingen hade sett
de sa det fanns en stad som Gud åt dem berett
De kallade sig gäster i våran värld och tid
de sa det fanns ett löfte om evigt liv i frid.
V4
De kallade sig gäster i flyktighetens värld
de ville inte stanna, de sa de var på väg
De lät sig inte bindas av ytlighetens glans
de löpte för att vinna en oförgänglig krans

”Jag skuer i det fjerne” av Synnöve Aanensen
v1
Jeg skuer i det fjerne et skjönt og herlig sted
Der bor min kjaere frelser som ga meg hjertefred
Der skal jeg hem få möte, og se ham som han er,
Og matta livets krone, som venter på meg er.

refr
Det er i himmelen, min frelser bor
Der går jag fullendt till dekket bord
Og takkesangen skal bryte frem
Da er jeg kommet till mitt rette hjem.

”Nåde over nåde”
v1
Till mitt hjem jeg er på vandring snart har jeg målet nådd
Evigheten da begynner som av Jesus jeg har fått.

Refr.
Det är nåde, over nåde, större enn alt annat er
Og på evighetens strand skal jeg stå i hvite klaer.

10:11 PM  
Blogger joelh said...

eva: tack för det! den norska köper jag helt (den var ju jättevacker!), hellsten också; ringbäck lite mer tveksam.

och jag vill inte verka petig nu, men dock: är det verkligen lovsånger - av den typen som församlingen sjunger tillsammans under sk "lovsångsstunder" och snart kan utantill? för tar man in moderna kristna sångförfattare (Tomas Boström, Ingemar Johansson, etc.) så finns det ju en hel del hemlandssånger.

1:27 AM  
Blogger Kefas-JDFK said...

Som Johnny Cash fan tycker jag om denna:
"I heard on the radio there's rumors of war
People gettin' ready for battle and there may be just one more
I heard about an earthquake and the toll it took away
These are the signs of the times we're in today

Matthew 24 is knocking at the door
And there can't be too much more to come to past (come to past)
Matthew 24 is knockin' at the door and today or one day more could be the last

[ guitar ]
The great bear from the Northland has risen from his sleep
And the army ranks in red are near two hundred million deep
The young and old now prophesy a coming prince of peace
And last night I dreamed of lightening in the East

Matthew 24 is knocking at the door..." - Handlar precis inte om himmelriket, dock handlar den om vilket allvar våran värld står inför.

10:52 AM  
Blogger Kefas-JDFK said...

http://www.youtube.com/watch?v=J4K5upGpLYM

Delar med mig denna också "Over the Next Hill (We'll Be Home)"

=)

10:55 AM  
Blogger David said...

Alltså... min uppfattning är att talet om himmelen är kopplat med hur samhället ser ut. När ekonomin går dåligt och det ser mörkt ut så sjunger man och talar mer om himmelen. Jag kan ha fel. Jag antar att det har med hur samhället ser ut oxå.

Självhjälpsböcker säljs som aldrig förr kopplat med ett glassigt new age budskap.

Kristna paketerar om och säljer liknande budskap men med kristendom som grund istället. Typ Joel osteen.

Det viktigaste är väl inte egentligen om man talar om himmelen eller inte utan att man predikar det fulla evangeliet.

1:08 PM  
Blogger Kefas-JDFK said...

David:

Hur är evangeliet utan himlen? Handlar inte evangeliet först och främst om att vi har blivit frälst ifrån Guds staff dvs helvetet?

1:48 PM  
Blogger David said...

Absolut:)Jag menade bara att det finns andra delar också att ta till sig.

Men helvetet är väl inte Guds straff? Är inte det skapat främst för djävulen och hans anhang?

5:12 AM  
Anonymous Alexandra said...

Hej min vän!
Det blev en glad överaskning att få se dig på existens! Kul att se dig omkringvandrandes på er nya plats. Saknar er! kram

10:16 AM  
Anonymous Filip said...

Nu har jag tittat på programmet på internet (du vet, det som inte fanns förr:-). Hur kul som helst att se dig vandra omkring Joelskt och vifta med händerna som bara du gör. Saknaden biter tag och vetskapen om att Hanbergarna är på plats gör det inte bättre... Men hursomhelst, du gör dig ju (nästan) lika bra i rörlig media som i skrift (skriver nästan, för det är ju tangentbordet som är ditt starka vapen!).

Gläder mig också att du har din MacBook som en trons sköld...

Önskar jag kunde ta mig över och få en promenad vid din sida där du visar mig runt på området, insupa lite amerikans akademikeranda, sen såklart, fortsätta samtala om ditten och datten över en kaffe och lydiabakad (jag lovar - jag skulle äta av den) kaka och då även tillsammans med barristan herself.

Kort och gott - snyggt jobbat och jag saknar er och vår samvaro. Jag ska spela på hästar nästa vecka och jag lovar, vinner jag så kommer vi - alla tre/fyra beroende på när vi kommer.

När kommer jag få läsa ett utdrag ur Emilskrivandet?

9:56 PM  
Anonymous johanna said...

Som yrkesverksam kommunikatör kan jag bara ge dig tummen upp för din insats - mycket bra! Ärligt och nyanserat. Du verkar inte behöva mina tjänster. Dessutom snyggt grepp av dem att filma under samtalet.
Som vän kan jag bara säga - SÅ roligt att få se dig där långt bort här på vår skärm.
kram johanna

10:31 PM  
Blogger joelh said...

alex: saknaden är ömsesidig! och det är så surt att vi inte lyckas få skype at funka!

filip: åh, det hade varit så roligt att ha er här!

johanna: vilket beröm! jag är också tacksam över att deras klippning gjorde att nyanseringen verkligen gick fram. sånt är ju inte självklart har man förstått...

11:04 PM  
Blogger Kefas-JDFK said...

David:

Som jag ser det kom inte Jesus för att döma världen men för att frälsa den- eftersom världen är redan dömd, och människan är i sin natur vredens barn.
Jag anser som du att helvetet är först och främst en plats för djävulen och hans änglar, men här för vi inte glömma att människans synd är att de inte tror på Jesus Kristus, och den som gör synd, han är av djävulen, vilket innebär att var och en som inte tror eller har trodd vill hamna på samma plats som djävulen och hans änglar.
Så på sådan sätt ser jag det som att evangeliet i allar yttersta grad handlar om frälsning ifrån helvetets lågar.

Men kanske vi är eniga?

11:31 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home