Monday, October 27, 2008

Sveriges roll i presidentvaletDetta är ett klipp värt att se. Inte bara för att det är Joe Biden när han är som bäst: slagkraftig, uppretad och lagom arrogant. Men också för att Sverige helt oväntat (i klippets sista sekunder) får spela en roll i detta historiska amerikanska presidentval!

6 Comments:

Anonymous D said...

Oj! Hon borde kanske ta och uppdatera sina utrikespolitiska kunskaper en smula, va? Kan du inte ta och maila klippet till Reinfeldt? Misstänker att han inte skulle bli så road...

8:24 PM  
Blogger joelh said...

"socialist Sweden" är en glosa i USA. Det beror till hälften på att de är dåligt uppdaterade, och till hälften på att de har en annan definition på socialism än vi! (det krävs s a s mindre statlig involvering för att klassas som "socialist" i USA än i Sverige.)

9:44 PM  
Anonymous D said...

Nja, problemet är väl inte så mycket att de har en annan definition än vi. Problemet är väl dels att de har en annan definition än statsvetare, nationalekonomer, politiska filosofer och andra som bryr sig om vad ideologier faktiskt står för, och dels, framför allt, att de egentligen inte har någon definition alls — annat än att det är något de man inte gillar står för!

Att Sarah Palins Alaska tar emot mer federala bidrag per capita än någon annan stat i USA — trots att kassakistorna tydligen bågnar! — det är uppenbarligen varken socialism eller slöseri med federala skattepengar! För sådant är hon ju alldeles väldigt emot, så då kan det ju per definition inte vara det...

Och är det inte republikanerna som vräker ut bidrag och andra former av stöd till jordbrukarna? Det är väl mycket därför just Södern och Mellanvästern är röda? Men det är uppenbarligen inte heller socialism... Det är bara om man 'omfördelar' till de fattiga det är socialism...

Själv skulle jag ju lätt kunna fylla flera sidor med amerikanska företeelser som jag anser vara inte bara socialism, utan rena rama sovjetkommunismen — och de allra flesta är republikanska hjärtefrågor långt mer än demokratiska....!

För att byta ämne: du missade väl inte helgens lustigaste nyhet? McCain har till sist lyckats få ett utländskt endorsement — från Al Qaida! Jag skrattade så jag grät medan jag läste. Efter alla anklagelser om Obamas olämpliga vänner, och allt bullsh*t om att alla terrorister minsann fruktar stora stygga John McCain — så kommer Al Qaida ut som republikaner! "The Endorsement from Hell" — jo det kan man sannerligen kalla det! Hur i hela fridens namn skall han slingra sig ur detta?

http://www.nytimes.com/2008/10/26/opinion/26kristof.html?em (utmärkt utrikes/säkerhetspolitisk analys på slutet)

4:12 AM  
Blogger joelh said...

håller med ang definitionsfrågan; och usa är blinda för sin egen "socialism". intressant inte minst i det internationella perspektivet, där den amerikanska nationalismen förblindar dem för deras protektionistiska socialism då de hindrar "the free market" med tullar och subventioner.

al qaidas stöd är fantastiskt! :)

6:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Den går inte att se längre :(

9:30 PM  
Blogger joelh said...

konstigt! gå till youtube och sök biden + interview

10:40 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home