Monday, November 03, 2008

Obama!

Kjell Lejons doktorsavhandling från 1988 har titeln "Reagan, Religion and Politics - The revitalization of 'a Nation under God' during the 80s." Det där med revitalization är väldigt aktuellt för detta val. Då var "synderna" the summer of love & Roe v Wade - och straffet Vietnamkriget. Nu är det andra synder och andra straff - och också ett annat segment av det amerikanska folket som högst ropar på revitalization. Och redemption.

Kommer Obama att leverera? Det är kanske inte den viktigaste frågan. Ännu viktigare är att han blir vald, annars komma väldigt många aldrig kunna hoppas igen.

Kolla in videon nedan. Det är omöjligt att inte förälskas! Obama är civilisationens frälsare - det amerikanska folkets Konstantin!

12 Comments:

Blogger David Nyström said...

Duktigt att publicera en avhandling om Reagans politik ett år innan denne tillträtt som president :-)

7:55 PM  
Blogger e.brannstrom said...

I sanning, det är så man blir lite rörd. Jag kan dock inte låta bli att fascineras av hur annorlunda den politiska kulturen är i US och A jämfört med Moder Svea.

Hur sjukt vore det inte om Timbuktu, Jocke Berg och Mikael Persbrandt gjorde en video utifrån ett tal av Reinfeldt eller Sahlin?

9:38 PM  
Blogger joelh said...

david: ojdå, 1988 skulle det vara! (vilket också kan tyckas tidigt, men jag tror att avhandlingen inte minst fokuserar på retoriken under kampanjen)

e brannstrom: sjukt indeed. politik på hög nivå har uppenbarligen en viss hipp-faktor, och mötena är ju som väckelsemöten. Kerry var ju inte alls lika cool som obama, men jag minns ändå hur häftigt jag tyckte det var när han steg fram på demokraternas scen under konventet och bara "My name is John Kerry and I'm reporting for duty!" Sjukt töntigt, egentligen, men man dras med! Och Obama har ju till och med - till skillnad från Kerry - karisma!

10:08 PM  
Blogger Samuel said...

Jag tycker ändå det är mycket som tveksamt. Jag menar alla pratar om att Obama är så överlägsen retoriskt och att det är därför han skulle vinna. Men han är ju den som har haft överlägset störst budget från början till slut. Är det inte kapitalet som vinner om Obama vinner?

Symboliskt sett så är det ju stort om han blir den förste svarta presidenten. Men han kommer ju inte förändra USA till något radikalt annat. Det kommer ju fortsätta att vara en rasistisk slavnation. Han spelar ju med precis samma regler som Bush.

Angående retoriken så tycker jag det är tråkigt att man använder kyrkans språk för att vinna. Vi luras att tro på nationen som Gudsrike och presidenten som Herre.

men det var en snygg video.

11:11 PM  
Anonymous DirkG said...

mr. Change är antikrist. Förälskelse i karismatiska ledare var fräscht tyskt 40-tal nångång. Fattar inte hur ni vänsterfolk resonerar. Ledbandshoror är vad ni är.

11:22 PM  
Blogger joelh said...

samuel: sant, sant, du är så klok. men det är ju mycket roligare att inte tänka på det och bara låta sig dras med! :)

dirkg: du har en poäng. (men du kanske borde kolla upp vem den tvetydige Konstantin är för att förstå inlägget ordentligt...)

12:27 AM  
Anonymous Pierre said...

Jag tror fortfarande att Obama är antikrist...

5:18 AM  
Anonymous D said...

Här kommer ett mycket tänkvärt klipp — särskilt för alla som fortfarande tror att ras och fördomar inte spelar någon roll i det här valet, eller att Obama fått någon slags gräddfil i media (det har han inte; det är McCain/Palin som har gräddfil; deras ständiga klavertramp är så många och så katastrofala att media absurt nog tvingas förtiga dem för att inte framstå som totalt partiska): http://www.youtube.com/watch?v=JvFEg631rzQ

En enklare variant på ungefär samma tema: http://www.va.se/asikter/bloggar/kvinnormakt/2008/11/02/tank-om-obama-hade-haft-fe/

6:39 AM  
Anonymous jo said...

Det är ett intressant val och många aspekter att ta hänsyn till. Jag tror Obama vinner men aspekten som Justin Taylor lyfter fram på sin blogg finner jag tankvärd. Idag är valet och hur utgången blir återstår att se.

Ett utdrag från Taylors blogg:
"I am under no illusions that electing John McCain will necessarily lead to the overturning of Roe v. Wade. But I do believe that McCain would be a good pro-life president, I know that McCain would veto the radical FOCA, and I know that Obama is the most extreme pro-abortion candidate to ever run for president.

I believe evangelicals should care deeply--though not idolatrously--about this election, and that they should do what they can to stop, or at least slow, the slaughter of the innocent. Voting is one of the things you can do. I encourage you to do it, and to do so with a view toward the weakest and most defenseless members of the human race..."

1:43 PM  
Anonymous Markus Löwemo said...

Och han gjorde det! Mannen som nu stulit bokstaven stora O blev The Mr President.

Hoppas på en fin analys på bloggen nu, hur det står till i USA. Själv har jag skiftat mellan SVT, TV4 och kanal 5 hela natten. Roligast var just nu, det börjar bli sent. Man ska säga valmöten, säger valnätter varpå någon reporter svara valnötter.

5:46 AM  
Anonymous Markus Löwemo said...

angående videon. väldigt typiskt. låten är ju bara en remake på B.E.P första hit where is the love.
fast en dålig variant.

John Kerry som du citerar är ju dock faktiskt genialt eftersom han som du säger sakande karisma.

En scen som spelas ett par gånger nu när man sammanfattar obamas kampanj är när han lover en mor att ta hem hennes son från kriget. Vilket gör att jag grannarna till trots blir sugen på att spela Bruce Springsteens Bring'em home. The Boss har ju för övrigt gästat Obama vilket är så coolt. God Morgon

5:53 AM  
Blogger Henrik Engholm said...

Halleluja!

Kan rekommendera Lejons avhandling och hans vidare studie av Bush den äldres religio-politiska budskap. Också Robert N. Bellah's "The Broken Covenant. American Civil Religion in Time of Trial" från 1975 är mycket intressant läsning för att förstå kopplingen mellan religion och politik i USA

10:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home