Wednesday, January 28, 2009

Dagens cred

För några år sedan lärde jag känna Mattias Agnesund, något som sammanföll med att han jobbade med sin bok om Einar Ekberg, "Blott en afton bor jag här". Jag erbjöd mig att läsa korrektur på hans manus; tänkte att mitt kombinerade pingst- och språkintresse kanske kunde vara till någon hjälp.

Trodde jag.

Det var en galen läsupplevelse. Jag är ganska noggrann med språk, och jag läste Mattias manus noggrant. Rödpenna i hand, smakande mig igenom varje formulering. Men kunde inte hitta några brister! Det höll på att driva mig till vettet! Då och då trodde jag mig hitta något - en oskarp mening, ett dåligt valt ord - men varje gång fick jag ge mig: den valda formuleringen var, ned till minsta ord och kommatecken, den bästa. Det gick inte att ändra i det manuset! Och då läste jag det alltså just som manus, och inte som tryckt bok. Jag drog slutsatsen då, och har inte sett skäl att ändra mig, att Mattias är en av våra främsta stilister, en skribent av yppersta klass.

Jag kommer att tänka på detta när jag läser kommentatorspåret till Stefan Swärds replik till Inger Alestig. Agnesunds kommentar här får bli exemplet som bevisar min tes. Och kom ihåg nu att detta är en kommentar på en blogg; stringens är inte direkt särmärket på de ord jag fäster på skärm i såna sammanhang. Men även här är Mattias precis, tydlig och träffande. Det ser så enkelt ut, men det är just detta som är konsten: han säger det som behöver sägas, och inte ett ord mer.

"Kan vi inte droppa detta nu? Stefan, du får nog leva med att alla inte uppfattar det du skriver exakt som du vill. Och att sätta Nod i händerna på 'mannen på gatan' är väl ungefär som att dela ut Le Monde Diplomatique i vänsterpartiets valstugor. Mellergård och gänget ska inte syssla med mjölkproduktion."

(Den sista meningen är pricken över i:et med både en språklig allusion och en bibel dito! Och är det bara jag som ser ett glas mellanmjölk framför mig efter att ha läst den?)

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag delar din fascination för Mattias vägar med språket. Dessutom känns det som att han skriver med mod, uppriktighet och en vilja att bidra med något konstruktivt, snarare än att kriga. Han är grym.
/Jonas

8:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bra också när en text driver en TILL vettet och inte från!

11:24 AM  
Blogger agnesund said...

Tack Joel, för uppmuntrande ord! Mellergård och mellanmjölk, tänkte inte på det, men den association är ju faktiskt möjlig.

6:23 PM  
Blogger joelh said...

mattias: en bra text vet mer än sin författare! :)

7:37 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home