Monday, April 20, 2009

Post-Willow Creek?

Det amerikanska kyrkliga landskapet är en röra, men kanske är Mars Hill Church i Seattle ett tecken på vad som kommer efter Willow Creek. New York Times hade en väldigt intressant artikel om församlingen här. På ett väldigt generellt plan kan man säga att det som kännetecknar Mars Hill är en fokusering på teologin - "läran": inte erfarenheten eller känslan, och inte heller "social aktivism" eller liknande.

Lite mer specifikt finns det en rad andra grejer där Mars Hill går emot trender inom så väl samhället som den evangelikala världen, och deras mix är ibland lite svår att få grepp om. De betonar så väl konst och kreativitet som "sann maskulinitet" och kvinnans underordning. Driscoll är också helt såld på kalvinismen, och är en av företrädarna för denna ny-puritanska våg inom amerikansk kristenhet.

När vi var i Portland en sommar för några år sen gick vi faktiskt regelbundet med några vänner till en kyrka i Driscolls nätverk. Pastorn var tatuerad, svor i prediknignar om predestination och kvinnans underordning, och tog en öl efter dem. Mitt intryck var att den omedelbara kontakten var positiv, eller åtminstone skapade nyfikenhet, men att det fanns mycket som var problematiskt. Betoningen av traditionella könsroller kändes krystad bland folk som var piercade och lyssnade på indie, och tycktes ofta skapa problem i relationer. Dessutom var genomströmningen av folk påtaglig bara under den sommar vi var där.

15 Comments:

Blogger Charlotte Therese said...

>fokusering på teologin - "läran": inte erfarenheten eller känslan, och inte heller "social aktivism" eller liknande.

Förnyelsen går nu alltså mot förstelning och konservering av en viss form, ett visst tänkesätt?

Så som all förnyelse förr eller senare gör.

Och då behövs det en ny förnyelse som tar över den förnyande uppgiften... :-)

Vad trött jag blir av att läsa beskrivningen av kvinnosynen - trodde den var på utdöende.

9:05 PM  
Blogger joelh said...

nja, jag tror inte man behöver se det som att det är en förstelning bara för att det är en läromässig fokusering. Det är väl mer en intern dynamik mellan själ (känsla), kropp (handling) och hjärna (lära) - och när något inte betonats på ett tag så poppar det upp igen.

9:45 PM  
Blogger GF said...

Läran är ju en extremt viktig del och jag tror inte att, liksom Joel, det behöver stelna till. Det jag tycker är förstelning är när man inte uppmuntrar till att fördjupa sig i en viss trosinriktnings dogmer.
Det finns många karismatiska sammanhang som på ytan har ett väldigt rikt ickestelt liv, men som sedan utvecklas till sekter eftersom den intellektuella stimulansen blir frånvarande. Gud gav oss inte en hjärna för intet, och påstå att Gud bara verkar genom att man ligger på marken och ylar som hundar verkar ganska primitivt.
Jag tror inte uttrycks sätten borde vara det centrala utan jag hävdar nog snarare att läran och den "sociala aktiviteten" är det viktigaste.. Men det är ju mina dogmer som får mig att ha den inställningen.

11:30 AM  
Blogger Josef Bengtson said...

Om jag vore i Seattle skulle jag nog hellre besöka Mars Hill Bible Church, vilken jag uppfattar vara minst lika fokuserad på "läran", men utan det stereotypa köns-tänket, och därtill med en mer reflekterande framtoning :)

För en lysande replik på Driscolls macho-teologi, kanske tydligast manifesterad i citatet "I cannot worship a guy I can beat up.", läs: http://www.inhabitatiodei.com/2008/05/09/who-can-mark-driscoll-worship/

Tack för en givande blogg!

2:06 PM  
Blogger GF said...

Är det Mark Driscoll vi pratar om? Jag har aldrig fått den uppfattningen som beskrivs här. Har jag missat något?

2:31 PM  
Blogger joelh said...

josef: tack, och tack för en intressant länk. verkligen avslöjande!

GF: ja, det är den mark driscoll (eller i alla fall: det finns bara en). Hans framtoning och denna delen av hans budskap är så paradoxala att man (jag talar av egen erfarenhet) inte riktigt plockar upp signalerna - eller vet vad man ska göra med dem och helt enkelt missar dem.

10:39 PM  
Blogger GF said...

Okej.. Jag har inte hört och sett så mycket av honom och det jag kommit i kontakt med har jag sympatiserat med så då ser jag inte hans cyniskt ironiska raljanta jargong som något fel. T.ex. nära han går emot framgångsteologin eller när han går emot faran med emergentrörelsens sätt att plocka ut stenar ur muren.. Jag hoppas att du förstår vad jag menar och att jag nu gör det lätt för mig.

10:49 PM  
Blogger joelh said...

GF: förstår helt. och att vara lite ironisk är ju inte fel i sig - i synnerhet inte när föremålet för ironin är felaktiga saker.

5:50 PM  
Anonymous Johan said...

Jag är verkligen tacksam för den rörelsen du beskriver. Jag är tacksam för den karismatiska vågen, som sker i alla möjliga teologiska läger, även hos kalvinister. De karismatiska kalvinisterna som ställer sig upp har jag i alla fall mycket att tacka för. John Piper i Bethlehm Baptist Church är en sådan troshjälte! Louie Giglio med 268 Generation och Passion. Likaså Tim Keller i Redeemer i New York och även Mark Driscoll i Mars Hill Church. Det är en ny våg och jag är glad för den. Tillbaka till grunden och samtidigt låta Ande verka. Amen.

11:08 PM  
Blogger GF said...

Johan, du pratar om John Piper.. Men tacka vet jag Don Piper.. Han har ju ändå varit i himlen. För övrigt så har den gode svenske teologen Leif Carlsson doktorerat över ämnet judisk apokalyptik där hans avhandling handlade om himmelsfärder i tidiga texter. Nu håller samme man på med en ny avhandling om antisemitism i svenska skolböcker under 1900-talet.. (typ nåt sånt iaf)

6:48 AM  
Anonymous Johan said...

GF: Jag känner bara till Don Piper vid namnet och titeln på hans bok, men jag har varken läst den eller hört honom så jag kan inte kommentera honom. Men det är ju bra att du känner dig uppmuntrad och undervisad i din tro av honom. John Piper har jag däremot lyssnat mycket på och han har hjälpt mig att se texten och vandra i tro. För det är jag evigt tacksam... alla predikningar, böcker, manuskript, ja allt på deras hemsida www.desiringgod.org helt gratis.

8:31 AM  
Anonymous Johan said...

Någon nämnde framgångsteologi i sammanhanget. De här killarna är väldigt tydliga med vad de tycker om det. Det här klippet om framgångsteologin tycker jag är bland det klaraste och profetiska jag sett.

http://www.youtube.com/watch?v=PTc_FoELt8s

8:33 AM  
Blogger GF said...

Johan, jag var inte helt oironisk i det jag skrev. Jag ställer mig ganska tveksam till människor som hävdar att de besökt himlen. Samma sak med han som hävdar att han besökt helvetet.. i 23 minuter..

Ganska skeptisk är jag iaf. Får kolla in det du länkar till..

3:05 PM  
Anonymous Johan said...

GF: Ironi funkar inte så bra på internet ;)

6:12 PM  
Blogger GF said...

Johan, det är ju tyvärr så. Och nu för tiden funkar det inte ens i alla läger i det riktiga livet.. Det är inte alla som förstår sig på mig och det är ju tråkigt..

Ironi är ju den ädlaste formen av sofistikerad humor. ;)

11:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home