Wednesday, May 13, 2009

Argument

Somliga säger att man inte ska anpassa sig efter denna världen, utan låta sig förnyas genom förändringen av sina tankar. Andra säger så här med tanke på att man driver en "jag-centrerad" kampanj för att få stockholmskidsen till konfa:

- Reklambyrån rådde oss att skriva så för det är ett språk som fjortonåringar förstår. Det är en ålder då man är väldigt jag-fixerad.


Repliken har något bekant över sig, den påminner vagt om ett annat svar på en annan fråga...

11 Comments:

Blogger Excelsis said...

Bibellänken fungerar inte.. Eller skulle man bara komma till söksidan?

8:30 AM  
Anonymous Maja said...

Så Dagen hittade en vinkel på Stockholms stifts konfakampanj som kunde sätta SvK i dålig dager, så ovanligt och otippat.

9:30 AM  
Blogger joelh said...

excelsis: nu ska den funka
maja: :) medger att dagen-artikeln är tendentiös, men det är ju ett faktum att marknadsavdelningen har ett oerhört inflytande över vad SvK säger och gör. Men kampanjen talar ju för sig själv, oavsett om man läser dagens eller KT:s referat, eller kollar in själva reklambyrån. Det handlar om att nå en jag-centrerad generation, och man gör det genom att anpassa sig efter deras preferenser utan att ifrågasätta dem.

10:53 AM  
OpenID teologinorr said...

...och alternativet, OM de nu tänker sig att de ska tala det språket i marknadsföringen för att sedan försöka leda dem till en större gemenskap med Gud och med församlingen, blir ju... Ja, falsk marknadsföring?

12:48 PM  
Anonymous Maja said...

Joel, man kan ju tolka jag-fokuset till det bästa också, som tron eller förhoppningen om att där jag verkligen är, där är också Gud. Når jag mig själv så kan Gud nå mig. Är verkligen ungdomar så himla jag-fokuserade - är inte problemet mer egentligen en anpassning till alla andra och marknadskrafterna och Hanna Bananna och Vecko-Revyn och jag vet inte allt. När jag var 12 var jag helt fri och när jag var 14 var jag fullständigt låst till vilka kläder man skulle ha, att man skulle röka, att man skulle sminka sig på ett visst sätt. Det händer rätt mycket fina saker inom konfan i kyrkorna, är Filadelfias märkliga "prova Jesus i 100 dagar" en bättre kampanj? I beg to differ.

2:44 PM  
Anonymous Maja said...

Jag menar, Gud är ju kär i oss. Ska inte vi vara det också?

2:48 PM  
Blogger Charlotte Therese said...

Skickar en läsningsutmaning i din väg:

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2009/05/diverse-lasupplevelser.html

4:01 PM  
Blogger joelh said...

Maja: ja, Augustinus gick ju inåt, till sig själv, i syfte att nå "uppåt", mot Gud. Jag vet inte om ungdomar är jag-fixerade idag eller ej, men vår kultur är ju det så då blir vi förr eller senare alla det. Frågan är hur man som kyrka reagerar på dessa trender: följa med eller göra motstånd? Om SvK väljer att haka på invididualism-trenden så knyter Filadelfia an till konsumismen: lika illa båda två! Däremot tvivlar jag inte alls på att det sker bra saker inom båda arbetena, och jag gillar verkligen principiellt detta att SvK har en "stor kontaktyta" mot Mycket Folk. Men det är ju det där folkkyrkoproblemet: hur mycket ska man va folklig och hur mycket ska man va kyrklig...

12:12 AM  
Anonymous Eva said...

Hej Joel!
Har du någon ”Dagens Emil” att bjuda på?

”Ett stilla barnahjärta man får ej hur som helst. Det kostar mycket smärta att bli så genomfrälst”. Någon billig frälsning tror vi inte på, den kostade Guds Sons blod.

Den sista tiden har jag mött många människor som inte är aktiva i kyrkan men som vill övernatta i kloster eller gå på pilgrimsvandring under sin semester. Har du märkt det sug efter andlighet och Gud som finns i Sverige? Niklas P är en duktig evangelist och han kan föra människor fram till en relation med Jesus. Det ska bli spännande att se hur många som kommer till tro under hans tid som föreståndare i Filadelfia Stockholm.

Gissar att din fru bakar bullar med jäst. Det tar lite tid för bullarna att jäsa och sedan ska de gräddas innan de kan avnjutas. När man ber är det som att känna doften av kanelbullarna redan innan de är färdiga. Menar att jag redan nu gläder mig över de människor som kommer att komma till tro i Filadelfia Stockholm. Ge det lite tid så ska ni få se och smaka på något underbart gott. Under bakdukarna jäser det, precis som det händer något spännande i människornas inre. Jästen uträttar mirakler med degen och Himmelriket är som jäst.

Välkommen till Sverige igen hela familjen!
Eva

10:08 AM  
Blogger joelh said...

Eva,
tack för välkomnandet! Om nån vecka återvänder jag till ett mer intensivt emil-läsande, då misstänker jag att det kommer dyka upp några "dagens"-citat :) Jag tror också som du att Niklas P är ett fantastiskt tillskott till Filla och är nyfiken på att följa utvecklingen där.

6:46 PM  
Anonymous Maja said...

Nja jag tycker kampanjen är rätt bra. Gud behöver dig, vi behöver dig. Det är fint. Jag är mer kritisk mot de dyra temakonfirmationerna som skiljer fattiga från rika, som gör vanlig veckoläsning till något pinsamt, och som understödjer könsroller med 'pojkkonfa' och 'flickkonfa'.

10:24 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home