Sunday, May 17, 2009

Läsupplevelser

Jag har fått en staffettpinne från David & Charlotte Therese och tyckte att den var så trevlig att jag (för ovanlighetens skull, jag är oftast rätt tråkig med sånt här) tänkte ta upp den! Den handlar om läsupplevelser.

1. Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?
Den bok - utöver bibeln, naturligtvis (ja, det säger jag inte för att verkar from utan för att det givetvis (och lyckligtvis; och nu låter jag from!) var oundvikligt) - som jag tror gjorde starkast intryck på mig under min uppväxt var Joseph Conrads "Mörkrets hjärta". Jag levde i över ett år med den boken, och även med andra titlar av Conrad ("Lord Jim", "The Nigger of Narcissus", m.fl.) Detta var på gymnasiet, och jag knöt minst en 5-10 skolarbeten - inklusive specialarbetet - till Conrad.

Sen läste jag framlänges och baklänges "Lyckad nedfrysning av herr Moro", en samling texter & bilder som gavs ut av Ordfronts förlag. Både bilder & texter var totalt fängslande, och boken hade en vagt upplagd tematisk uppdelning som aldrig artikulerades men som man efter ett tag märkte. Den behandlade stora teman som kärleken, döden, livet, Gud, meningen, etc.

Den tredje får bli Dag Hammarskjölds "Vägmärken". Kommentar överflödig!


2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?
Jag läste enormt mycket serier när jag var liten. Bamse när man var riktigt liten, Kalle när man var hos kompisar (prenumerationen låg ju på hutlösa 495 kr/år!), pappas gamla Tintin & Lilla Fridolf, Asterix & Lucky Luke hos kusinerna. Och så vidare. Från omkring 11-årsåldern stötte jag på fotbollstidningen Center, som jag älskade. De kursade tyvärr snart, men då upptäckte jag Buster (jag vet att ordningen verkar märklig, men så var det) som jag om möjligt blev ännu mer förtjust i. Favoritserien i den var Rovers United.

3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?
Jonathan Safran Foer, "Everything is Illuminated". (Har hört - från min fru - att "Extremely Loud and Incredibly Close" är än värre, men den har jag inte kommit till.) PO Enquists "Ett annat liv" var också lite spännande berättartekniskt i och med att det är en självbiografi som skrevs som en roman, och på precis det sätt som Enquist skriver romaner.

4. Musik eller inte när du läser?
Nej, det klarar jag inte. Knappt ens när jag skriver.

5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?
Kanske böcker av typen "VM-boken" & "Blå och gul" (Jesper Högström), tidningen Offside och annat av fotbollskaraktär. Detta intresse sitter djupt i mig: jag har svårt att läsa en tidning om jag inte får börja med sportsidorna.

6. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?
Andrew Louths "The Origins of the Christian Mystical Theology."

7. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?
Kanske Martin Luthers "En kristen människas frihet".

8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?
En stor kram skulle man ju vilja ge till någon som verkar ledsen, som Gustaf Fröding, Stig Dagerman eller Karin Boye. En öl skulle jag vilja ta med påve Benedict (Zlatan har väl inte skrivit något än?). Stryk finns det ju flera som skulle ha, men i min värld har ju Adolf Harnack gjort en del skada så han kunde la förtjäna en hurring åtminstone.

9 Comments:

Blogger Henrik Engholm said...

Vilka mogna läsupplevelser du drog till med på ettan! :) Du har väl sett Coppolas adaption av "Mörkrets hjärta", Apocalypse Now? (Fördrar originalet före redux.)

7:28 AM  
Blogger David Nyström said...

Nr 6 ser jag också fram emot. Det blir en riktig thriller...

9:55 AM  
Anonymous Magnus said...

Harnacks forskargärning är väl i strikt mening inte odelat negativ eller??

Magnus

1:16 PM  
Blogger joelh said...

This comment has been removed by the author.

3:46 PM  
Blogger joelh said...

henrik: jo, det blev bara gymnasiegrejer. fram tills dess läste jag mest Jules Verne och Robinson Crusoe och sånt, och kommer inte på något lika formerande.

david: visst blir det! För att inte tala om uppföljaren "Discerning the Mystery".

Magnus: inget är odelat negativt, då skulle det upphöra att existera (Augustinus).

3:46 PM  
Anonymous D said...

Apropå Louth och att du tydligen är tillbaka i Sverige: du har väl sett att han gästföreläser i Uppsala snart?

http://newman.se/patr_sem/info.htm

12:38 AM  
Blogger joelh said...

D: ja, på fredagen kl 10 är han opponent på en avhandling om Johannes av Korset och Symeon den Nye Teologen - Den ska jag gå på! På måndagen lägger jag själv fram en text i Uppsala, och det är inte säkert att jag hinner till Louths föreläsning.

9:20 AM  
Blogger Pelle said...

Jag blir nyfiken på varför Martin Luthers "En kristen människas frihet" blev en besvikelse?

10:42 AM  
Blogger Charlotte Thérèse said...

Kul att du antog utmaningen - intressanta svar!

Ja, Vägmärken är bra!

Har tänkt gå på den disputationen också - det är väl i universitetshuset?

3:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home