Wednesday, September 16, 2009

Nya tider, nya tankar

Vi går i väntans tider vilket naturligtvis ger upphov till lite nya funderingar. Teologiska, såklart, men likväl funderingar som blivit aktuella i det offentliga samtalet på sistone.

Jag tänker på berättelsen om Eden, eller rättare sagt det som händer efter Eden och äpplet. Gud delar ut två straff till mänskligheten. Kvinnans straff blir att föda med smärta, mannens att bruka jorden i sitt anletes svett. I ljuset av denna berättelse måste den enda rimliga slutsatsen vara att 1900-talets kvinnorörelse är en manlig konspiration! Den är helt enkelt ett sätt att justera könsmaktsordningen i samhället så att kvinnan får ta på sig båda straffen! Födandet, så väl som karriärshetsen.

Eller som Johan Nilsson skriver i pappaboken "Koka makaroner":
"För hundra år sedan knackade kvinnorna på stugdörren från insidan och krävde att få komma ut i stora världen... Nu knackar vi män på stugdörren från utsidan och vill komma in i värmen. Vi vill ha närhet till våra barn." (s 91f)


(Kommentarer från humorlösa undanbedes vänligt men bestämt)

6 Comments:

Anonymous Pär Parbring said...

Stort grattis till er! När väntas tillökningen? Blir det en årsmodell 2010?
Första året är underbart härligt - och besvärligt! ...kan jag säga nu, efter nästan tio månader med en underbar liten tjej. Min kära temporära hemmafru (föräldraledig) har inte bara heltidsarbete utan dygnet runt-arbete. Och som pappa får man försöka göra så gott man kan när man är hemma.
All lycka och Guds välsignelse önskar vi er tre!

5:49 PM  
Blogger joelh said...

tack för det! det var beräknat till igår (!), men än så länge är det lugnt...

6:17 PM  
Anonymous Eva said...

Lycka till med förlossningen!
Vid första födseln sa jag nej till varje värk som kom. Men vid de följande barnens födelse välkomnade jag värkarna, stod upp eller dansade för att påskynda värkarbetet. Man vet varför det gör ont, att smärtan kommer att ta slut (oftast inom 24 timmar) och dessutom får man troligtvis en alldeles underbar bebis. Som mental träning använde jag 2 Mos 1:19. Ungefär som en idrottsman kan se segern inne i sitt huvud redan innan tävlingen börjar. Så kan en kvinna om hon vill meditera över ”de är starka de har fött innan barnmorskan hinner fram”. Personbästa blev 10 minuters förlossning.

En bebis kan vända upp och ner på hela familjen eller så kan man varsamt fösa in den nya familjemedlemmen i familjens vanor och mattider. Ungefär som ni har mattider och tideböner på Bjärka Säby. Det första året med det första barnet kan vara ett guldår. Tro inte på dem som skräms, det kan bli helt underbart!
En lycklig mamma till sex barn.

7:36 PM  
Anonymous Eva said...

Lycka till med sömnen! Nyfödda sover 16 timmar per dygn...

Help your baby sleep through the night...

http://edition.cnn.com/HEALTH/library/baby-sleep/FL00118.html

9:18 PM  
Anonymous louise said...

...alltså det är svårt att skratta med tanke på hur kvinnors situation kan se ut världen över, handlar inte direkt om att få dem att omfattas av karriärshets. ...men tycker du att det är att vara humorlös?

10:28 PM  
Blogger joelh said...

louise: jag är givetvis inte emot kvinnors rättigheter. min poäng är bara att det är möjligt att betrakta arbetet som ett straff, men att det kan vara svårt för oss som lever i ett lutherskt-kapitalistiskt samhälle att inse det. Hos oss är ju den enda vägen till status att tjäna pengar och ha en karriär, och bygger man samhället så, så är det klart att alla vill (eller känner sig tvingade att) gå den vägen. det handlar alltså om den västerländska & svenska (kapitalistiska) kulturen, inte om situationen för kvinnor "världen över" (dvs i andra kulturer).

allt gott!
joel

7:30 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home