Tuesday, December 22, 2009

Lucka 22: Kathryn KuhlmanDenna lucka återvänder vi till de amerikanska helandeevangelisterna genom ett klipp med Kathryn Kuhlman (1907-1976). Hon var ytterligare en produkt av 1940-talets amerikanska helandeväckelsen, men hennes väg in i den var lite annorlunda. Efter att ha varit på ett möte med en känd evangelist berättar hon: : "I began to weep, I could not stop. Those looks of despair and disappointment on the faces I had seen, when told that only their lack of faith was keeping them from God, were to haunt me for weeks." Här markerar hon alltså emot den del av rörelsen som hävdar att det finns en direkt korrelation mellan tro och helande.

Kuhlman togs även till Sverige på 1970-talet och höll uppmärksammade möten. Hon var kontroversiell, inte minst på grund av att hon bar vackra klänningar och smycken - något som inte var politiskt korrekt i den ännu av syndakatalogen präglade svenska pingströrelsen. När Lewi Pethrus var på ett av hennes möten vände han sig till sin son som satt bredvid honom och viskade "Anden är rätt." Det vill säga: det är mycket här som är avvikande från vad vi är vana vid, men anden är den rätta.

4 Comments:

Blogger David Åhlén said...

Jag saknar John Wimber i din kalender... Men han kanske dyker upp på julafton;)
välsignad jul/David Å

3:47 PM  
Blogger Charlotte Therese said...

Vilken cool kvinna! :-)

Lite teatralisk, men med karisma. Roligt att få se och höra henne!

Har läst ett par böcker av eller om henne för länge sen. Får lust att läsa om dem. Fick ett bra intryck av dem.

Som sagt - Anden är den rätta...

5:55 PM  
Blogger joelh said...

david: wimber hade varit bra, but you can't have them all, antar jag! julaftonsluckan är för övrigt något alldeles extra! :)
Therese: ja, helt klart speciell kvinna! "Gud kan" böckerna sålde ju fö hundratusentals ex här i Sverige.

9:07 PM  
Blogger Charlotte Therese said...

Jag hittar första och andra (betydligt tunnare) delen av den i bokhyllan. Finns det fler?

2:39 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home