Wednesday, December 23, 2009

Lucka 23: Den anglikanska splittringen (?)00-talet går mot sitt slut, och med det börjar diskussioner om vad som varit detta årtiondes mest betydelsefulla händelser. I denna lucka återfinns det som jag efter lite - men säkert inte tillräckligt mycket - funderande skulle klassa som årtiondets mest betydelsefulla kyrkohistoriska händelse. Ja, egentligen är det ju omöjligt att veta: historiska händelser har ju en tendens att visa sig vara historiska i efterhand, och, som Horace Engdahl brukar citera, "Vad stort sker, sker tyst."

Klippet är ett nyhetsinslag angående spänningarna inom den anglikanska kyrkan över frågan om homosexualitet. Två grupper sliter i ledningen och ärkebiskop Williams: nordamerikanerna som tycker att de är för konservativa, och kyrkorna från syd som tycker att de är för liberala. Det de senare har motsatt sig är bland annat vigningen av homosexuella präster, välsignelse av samkönade relationer samt även biskopsvigningen av Gene Robinson år 2003 som blivit något av en symbolfråga.

Striderna sliter på den världsvida anglikanska kyrkan och en splittring tycks inte långt borta. Det är för övrigt en kyrkohistoriens ironi att just den grupp som kämpat hårdast för kyrkorna i syd (låt oss kalla dem "68-orna") nu upplever att de tvingas välja mellan till de afrikanska kyrkorna och de homosexuella.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home