Artikel om frikyrkliga kommuniteter
Beklagar den sparsamma aktiviteten på bloggen på sistone; har med pappaledighet och annat att göra. Men här ett tips i alla fall: häromdagen hade jag inne en artikel i Dagen om frikyrkligt kommunitetsliv.
Originality must mean being true to the originals.
11 Comments:
Pappaledighet under fotbolls-VM. En klassiker :)
Mycket intressant och bra artikel!
Jag har bara ett litet påpekande/fråga: du skriver om tre särdrag som "skiljer [det nutida frikyrkliga kommunitetslivet] från 1970-talets frikyrkliga kommunitetsvåg". Men drag 3 - "det samhällskritiska inslaget och viljan att söka alternativa sätt att leva" samt kapitalism- och individualismkritiken - bör väl funnits med även på 70-talet? Jag känner inte till de kommuniteterna specifikt, men utifrån allmänkunskap om denna tid bör det väl varit så?
Men du kanske inte menade att alla tre egenskaperna skulle vara sådana som kontrasterade mot 70-talets kommuniteter?
Jag instämmer med Erik, detta var mycket utbrett på 70-talet, och ett bärande inslag i kommunitetsvågen då. Boken "Gemenskap i en söndrad värld" visar tydligt på detta.
/Jonas L
www.jlundstrom.se
Har inte haft tillfälle att läsa artikeln än, men gläder mig över ett nytt inlägg på bloggen!
Tack för en givande krönika!
Intressant, inte minst när du härleder rötterna till den frikyrkliga "församlingstukten" till arvet från pietismen. Du ser detta ömsesidiga engagemang i de enskildas moraliska liv (i dess mer positiva form) som ett uttryck för att söndagskristendom inte är nog och därmed en parallell till kommunitetsliv.
Visst kan man säga att detta bara är ett perspektiv, viljan att se livet som en helhet kan ju inte minst spåras till nya testamentet själv. Man kan förstås också, som uttryckts ovan, nämna flera historiska influenser, anabaptismen inte minst, men jag tror att du har rätt i att avsaknaden av församlingstukt i betydelsen inbördes stöd öppnar för en längtan efter ett "verkligare" kristenliv.
Det är skillnad mellan ett brinnande församlingsengagemang med en egen upplevelse av Kristus (t ex som jag såg hos äldre pingstvänner när jag var barn) och ett där detta engagemang bara är ett möjligt tillägg till det goda livet. Ett mervärde som kan läggas till ett familjeliv i harmoni, ett gott boende och en privatekonomi i balans... I ljuset av detta kan kommunitetsliv framstå som en av vägarna.
Samtidigt som din krönika belyser ett skeende ger det en rimlig förklaringmodell att pröva.
MVH/Roger Gustavsson
Tack/bokmalin
Tack för tillrop och kommentarer! Beklagar att jag är så sen (i internet tid räknat) att svara!
jonas: du har rätt på båda punkterna, och skälet är bristande kunskap. När det gäller anabaptiströtterna så var min ambition inte att skriva DEN fullständiga historien, utan att söka vissa samband -- helst i mainstream delen av "väckelsetraditionen". Jag vågade inte dabbla med anabaptism - och tänkte (tänker ännu) att det inte påverkade artikelns huvudargument. Men som historieskrivning blir det stympat. Du har även rätt ang 2. Poängen där är dock inte heller den "fullständiga historien", utan att söka ett "mått" på rörelsens tillväxt. Jag uttrycker mig dock en aning klumpigt, och borde ha researchat bättre.. Tack för påpekandena!
Erik (och jonas): Återigen uttrycker jag mig klumpigt! Formuleringen lyder:
"Samtidigt som dagens kommunitetsrörelse kan sägas representera detta universella kristna uttryck, så har den särskilda karaktärsdrag - bland annat drag skiljer den från 1970-talets frikyrkliga kommunitetsvåg. Jag skulle vilja lyfta fram tre sådana särdrag."
Jag menar att det finns tre särdrag, och att några av dem (därav formuleringen "bland annat") skiljer den från 70-talets rörelse, närmare bestämt 1 & 2 (ekumenisk & historisk medvetenhet). Inte 3. Där borde jag ha varit tydligare.
Roger: kaffe serveras nu, jag återkommer! :)
roger: och efter att nu ha läst kan jag bara hålla med och tacka för reflexionen.
I liked it so much and very interesting, too! Thanks for sharing the experience.
Wonderful post, really great tips and advice.
<Cheap Flights to Dar Es Salaam
< Flights to Dar Es Salaam
< Dar Es Salaam Flights
nice blog post and I liked it so much and very interesting Thanks for sharing the experience.
Wonderful post.
Jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i flera år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, bad jag Han med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) Förälskelse Spells (2) Förlorade Love Spells (3) Skilsmässa Spells (4) Marriage Spells (5) Bindande Stava. (6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskelse (8) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning (9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home