Tuesday, January 24, 2012

Foucault & sekulär heilsgeschicthe

Läser för närvarande en bok som är en aning för tjock, men där man kan hitta resonemang som dessa:

"The shift [in the 1990s] from neo-Marxist to Foucauldian ideas permits the migration of a rhetoric of resistance previously invested in anticapitalist class struggle, and the survival of a secular sense of purpose that it afforded. Properly politicized in the approved ways, scholarship can remain meaningful even if one studies obscure people who lived centuries ago, so long as it obeys the one-note analytical paradigm of power imposed and resisted. The recovery of the agency and discontented voices of the oppressed, by prefiguring the emancipatory narrative of modernity, can at least partially redeem the otherwise dismal premodern human past. In a world-view premised on individual autonomy as the teleological apotheosis of human history, locating the agency of resistance becomes a secular substitute for the salvation of scholars who reconstruct its redemptive exercise by their premodern subjects and thereby, through fashioning a suitably usable past, stand in vicarious solidarity with them."

(s. 127, "The Unintended Reformation", Brad S. Gregory)

19 Comments:

Blogger Gun-Britt Johansson said...

Det var en svår text du refererade till. Jag fick läsa den flera gånger utan att bli helt säker på att jag förstått allt rätt.

Men kanske var det din avsikt? Att visa på krångligheten, eller var avsikten att visa att du håller med författaren och tycker resonemanget är bra?

Utifrån det jag kunde förstå så håller jag inte med författaren. I mina ögon är övergången mellan dessa två riktningar ingenting annat än att byta en sorts kamp mot en annan. Den emancipation som Foucault förespråkar ligger ju i motståndets praktik. I att ta kontroll och makt över sitt liv och sin kropp, och genom detta göra motstånd mot samhällets normaliseringsprocess. Denna process innefattar bl.a. uppfostran av barn. Enligt min åsikt står den frigörande kraft som han talar om i ett diametralt motsatsförhållande till den kristna frigörelsen (inifrån) genom den Helige Ande.

Sen måste jag som icke-varande-vare-sig-Foucaultian-eller-teolog, erkänna mina begränsningar. Jag har heller inte läst denna bok eller någon annan av förf.

11:40 AM  
Blogger joelh said...

ja, den är svår. men intressant och värd att fundera på. inte minst att en "urberättelse" alltid är underliggande alla våra andra berättelser. I detta fall handlar det om "frihet från makt" på foucaults vis. Det är en berättelse som gör oss uppmärksamma på vissa mönster i verkligheten, men som döljer andra.

2:04 PM  
Anonymous Max W said...

Intressant! Och intressantare ändå om man bjuder in människor som lever under verkligt förtryck i samtalet. Jag undrar vad befrielseteologerna säger?

7:23 PM  
Anonymous Sebastian said...

Jag läser det som en svidande kritik; emancipationsberättelsen låter "post"-moderna akademiker i den sekulära statens tjänst omformulera historien till fördel för en foucauldiansk liberalism - "rör mig inte!" Foucault företräder så att säga de förtrycktas vilja till makt, önskan att staten ska åstadkomma även deras autonomi, så att våldscirkeln - allas krig mot alla - sluts, inte bryts, och det omöjliggör således en fredens ontologi.

2:13 PM  
Anonymous researchpaperwriters said...

That article is so interesting and makes a very nice image in my mind. Thank you for sharing this info with us!

2:20 AM  
Anonymous paramount essays said...

I totally agree with this article.

2:20 AM  
Anonymous research paper monster said...

Hello my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital info. I would like to see more posts like this.

2:21 AM  
Anonymous term paper said...

Blogs are so interactive where we get lots of informative on any topics...... nice job keep it up !!

2:21 AM  
Anonymous dissertation monster said...

very beautiful!

2:22 AM  
Anonymous termpapersworld said...

Wonderful

2:22 AM  
Anonymous samedayessay.com said...

very original

2:22 AM  
Anonymous monster high said...

Thank you for another wonferdul article. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.
cool math games| coolmathgames| cool math| coolmath| cool maths games| cool math games a-z| coolmath games
b cubed| b-cubed| barbie games| friv 4 school| friv4school| free online games| friv

11:13 AM  
Anonymous Reliable Writing Service said...

Thanks for this post. I didn`t think about it before

2:52 PM  
Anonymous Grand-Essays.com Writing said...

Very informative article. Students often need such resources for writing original and quality academic assignments.

12:27 PM  
Blogger Potty Racers 2 said...

Great! I like your post so much pianotiles2.com

6:02 AM  
Blogger Thu Lê said...

I was very impressed by this post, this site has always been pleasant news. Thank you very much for such an interesting post. Keep working, great job! In my free time, I like play game: superfighters2.net. What about you?

4:38 AM  
Blogger Alice Taylor said...

I am very happy to read this. Appreciate your sharing

www.happywheelsy8.com

5:04 AM  
Blogger Love Kpop said...

Winter has returned. I do not like because I can not stand the cold. But wearing loud clothes also quite interesting. I look like a cute bear
www.facebookbaixargratis.com.br

4:39 AM  
Blogger Allison Howarts said...

Jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i flera år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, bad jag Han med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) Förälskelse Spells (2) Förlorade Love Spells (3) Skilsmässa Spells (4) Marriage Spells (5) Bindande Stava. (6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskelse (8) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning (9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com

8:09 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home