Monday, May 29, 2006

I år såg jag inte alls på någon av schlagerfestivalerna, varken den svenska eller den europeiska. Det hade inte med att jag föraktar arrangemanget att göra, utan helt omöjliga krockar. Men jag lyckades ändå bli irriterad. Inte för att jag föraktar arrangemanget, men på folket vi skickar. Kom igen – Finns det nåt år vi inte skickat välkammade popisar? Duon Friends förkroppsligar hela fenomenet. Trendiga kläder, trendig friss, trendig låt. Allt helt "rätt", och helt slätstruket. Och kolla våra vinnare: Abba, bröderna herrey, carola, charlotte pirelli och nån till som jag inte kommer ihåg. Alla samma! Någon lite farligt sexigare än någon annan, men i grund och botten samma skrot och korn. Alla massproducerade.

Det roligaste med den europeiska schlagerfestivalen är ju att kolla in de olika länderna och bara rågeneralisera och vara fördomsfull. När en kille i flanellskjorta sjunger och man bara: "Ok, den här killen är tuffast i hela Makedonien. Vad säger det om Makedonien?" I festivalen visar liksom nationerna upp sin själ. Och vi visar att vi är själlösa. Alla måste ju tro att vi är världens tristaste, mest riskminimerande folk på jorden.

Och det mest störande är ju att det inte har saknats chanser att chocka! Tänk om vi skickat killarna som sjöng "Vi vill ha värme" istället för Carolas "stormvind". Eller Loa Falkman med symfonin! Och jag hade älskat det så högt om vi skickat Östen med resten när de sjöng Maria: ett gäng klämmiga farbröder med mastodontstora sombreros! Folk bara: Whats up with the swedes?! Det hade varit underbart Eller brandsta city släckers! Men vi bara: nej, det är för konstigt. Vi vill ha en snygg tjej i kortkort istället. Vi kan ju inte göra bort oss totalt inför hela EU.

7 Comments:

Anonymous Ludvig said...

Du har inte glömt någon. Sverige har bara vunnit fyra gånger. Dessutom hette hon faktiskt Charlotte Nilsson då hon vann med "Take me to your heaven" i Israel 1999. Och med detta ville jag egentligen bara säga att schlagerfestivalen är någonting jag försöker att inte ägna tid åt, men ändå sitter informationen där... läskigt.

Om jag skall försöka analysera Sveriges val av artister som skickas så grundar sig ju mycket i att just dom artister du räknat upp faktiskt har vunnit hela schabraket. Och så såg det ut en lång tid. Men nu på senare år, med östeuropas integration, inte bara i EU, utan även i schlagersammanhang så är världskartan ändrad. Plojnummer går hem, konstiga ukrainskor i fårakläder sopar mattan med de snygga svenskarna och öststater röstar på öststater. Carola, habil som hon är har inte en chans längre med sina "efter-mallen"-schlagerlåtar med Abba-piano, det vet du och jag. Men inte svenska folket.

Hade Andreas J vunnit svenska uttagningen så hade vi haft en klar andraplats, ty inget spöar finska hårdrockare utklädda till plastmonster, men en bra sång, är en bra sång.

11:27 PM  
Anonymous SMÄM said...

Håller helt med! Missade hela schlagerbaletten i år oxå, mest för att jag inte hann kolla. Tråksverige. Massproduserat sux! Hittade hit från Benjamin!

1:36 AM  
Anonymous pierre said...

Hey! Sluta blogga nu och svara/kommentera mina mejl....
Har skickat ngra...

/Piero

1:42 AM  
Anonymous pierre said...

Hey! Sluta blogga nu och svara/kommentera mina mejl....
Har skickat ngra...

/Piero

1:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

Så du tänker att varje land har en själ som kan sammanfattas i en låt som man tävlar med i schlagerfestivaler. Interesting. Och för Sveriges del skulle det med fördel kunna vara Östen med resten och Maria. Even more interesting.

8:24 AM  
Blogger joelh said...

anonymous: själen sammanfattas inte i schlagerlåten, men den är ett fönster in i densamma. och sverige skulle må bra av att inte ta sig själv på så stort allvar och skicka ner brandsta nästa gång!

pierre: sorry, tänkte vänta tills jag hade bra med tid och så. och det har jag nu (fast var beredd på att det kommer från en ceppe-adress)

10:56 AM  
Anonymous Piero de la schelando said...

Lugnt Joel. I ärlighetens namn visste jag inte om du fått mina mejl, då den e-post som denna blogg säger att du har, inte fungerat från Mail.
Hur går din mac?

4:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home