Saturday, December 05, 2009

Lucka #5: Aimee Semple McPhersonDet slog mig plötsligt att min numrering stämde med månadens datum, och att det dessutom är december. Finns därmed ingen ursäkt för att inte förvandla detta till en adventskalender!

I dagens klipp återfinner vi den tidigare omnämnda Aimee Semple McPherson (1890-1944), mer känd - och då menar jag verkligen känd - som "sister Aimee." Grundare av det amerikanska pingstsamfundet Foursquare Church, som idag har 5 miljoner medlemmar. McPherson hade känsla för effekter, och förstod att utnyttja den nya tidens medier fullt ut. Hon blev en verklig celebritet. Hennes predikningar i "megakyrkan" (med tidens mått mätt) Angelus Temple i Los Angeles var ofta dramatiska skådespel med scen och allt - och givetvis med sister Aimee i huvudrollen.

Ett antal episoder utanför predikstolen bidrog till att dra strålkastarljuset till henne. 1926 försvann hon under en simtur och antogs ha druknat. Några dagar senare återvände hon dock. Hon hävdade att hon kidnappats, men andra teorier florerade också: att hon flytt med en älskare, eller att hon dragit sig undan för att läka ihop efter en plastikoperation.

McPherson har fortsatt att inspirera inte minst inom populärkultur, och karaktären Eli Sunday i filmen (och boken) There Will Be Blood är baserad på henne. Historiskt minnesvärd är hon dels för sin förmåga att som kristen förkunnare samspela med modern media och kändiskult, men inte minst för sin roll som kvinnlig pastor och samfundsgrundare.

Labels: ,

8 Comments:

Blogger Joel Appelfeldt said...

Underbart, jag som längtade efter en fin kalender!

9:08 PM  
Blogger joelh said...

glad att kunna stå till tjänst :)

9:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Grymt nyfiken på nästa lucka...

10:13 PM  
Blogger Joachim Elsander said...

Fantastiskt intressant! Lisa, min morfars syster brukade berätta om när hon besökte Aimees kyrka i Los Angeles. Hon hade son som var döende i en hjärtsjukdom. Olyckligtvis dog sonen men hon berättade ändå med fascination om "Sister Aimee". Kul grepp med den här kalendern!

2:30 PM  
Blogger joelh said...

joachim: många svenskar drogs till solen i LA, har jag förstått (bl.a. Einar Ekberg...) Sister Aimee verkar ha fascinerat många, även om hon också uppfattades som lite... egen, kanske.

1:45 PM  
Anonymous Magnus said...

Leonard Ravenhill hävdade att vi har inte haft en sann väckelse efter populärmediets inträde först radion därefter televsionen...

Läs "Amusing ourselves to death" av Niel Postman.. Han ägnar ett kapitel åt religiös televison och dess oförmåga att skapa sann religion... tänkvärt..

I fallet med Aimee och likt fallet med 99 procent av teleevanglisterna i nuet -- känns allt bara teatraliskt...

Väckelse är en eld; you dont need to advertise a fire...

Magnus

3:19 PM  
Blogger joelh said...

magnus: tänkvärt var ordet. jag har inte tänkt på den kopplingen när det gäller tv-mediet, men det är verkligen värt fundera på.

5:03 PM  
Blogger Joachim Elsander said...

För den som vill fördjupa sig i den excentriske syster rekommenderas denna bok: http://bit.ly/5VHZY9

8:08 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home