Att den kristna mystiken - ett förvisso icke oproblematiskt begrepp både teologiskt och definitionsmässigt - varit en självklar del av frikyrkligheten är uppenbart. Lewi Pethrus säger själv i sina memoarer att tungotalet "hör till den kristna mystikens område." Ser man karismatiken som en form av mystik är det ju kopplingen given. Men även om man skulle vilja göra en åtskillnad mellan karismatik och mystik, och se den senare traditionen som en rörelse som mer betonar "själens förening med Gud", etc., så finns otaliga exempel på detta. Här två texter från Helgelseförbundets predikant Emil Gustafson (1862-1900). Hans "Samlade skrifter" delades ut till varje avgångsklass från evangelistkurserna på Götabro och var självklar läsning också för många pingstpastorer. Harald Gustafsson, pastor i Smyrna Göteborg hör till dem som lovordar honom. Frank Mangs räknade Gustafson til en av sina främsta förebilder.
Men nu Gustafson. Först avslutningen ur "En konungs brud", en text som tydligt talar om själens förening med Gud:
"Hvad himmelska väsen ej kunna mottaga, det har han beredt för oss syndare. Och det fins tillräcklig nåd att lefva som ett helgon. Solen bländar vårt öga men hvilar i daggdroppen. Så vill äfven han, som är »Rättfärdighetens sol», hvila i oss, hvila till dess vi gå upp i honom, såsom daggdroppen uppslukas af solen, hvila till dess vi förlorat vår egen skugga, och det hvarken talas om Paulus och Apollos, l Kor. 3: 4, utan:
Kristus är allt och i alla." (kurs. av författare)
Och ur samma bok (s 119-120), en fantastiskt vacker text:
"Se, hon är så intagen af hans skönhet, att till och med sången om hans liljor tystnat. Hon synes icke hafva något behof af att sätta gemenskapen med honom i förbindelse med någon yttre härlighet, ty han själf är summan af allt för hennes hjärta. Och det sista förbund hon ingår med sin vän på denna sidan hafvet, har hon uttryckt med följande ord: Lägg mig som ett signet på ditt hjärta, som ett signet på din arm, ty kärleken är stark såsom döden, dess nitälskan är hård såsom dödsriket, dess glöd är en elds glöd, en Herrens låga o. s. v. H. V. 8. Ack, hur nära måste hon icke då vara himmelens portar. Hur måtte hon icke vara genom denna kärlek friköpt från jorden. Tänd af denna »Herrens låga», har hon blott en lidelse kvar, och det är Jesus allena. Och den som eger hans hjärta får hvila på han arm. Hans kärlek och hans allmakt stå till hennes förfogande. Detta är helighetens höjdpunkt. Så länge blomman är sluten i blomsterknoppen, är den inre skönheten mindre utvecklad, än sedan banden hafva brustit, och hennes skära kalk öppnas för solen. Och dess mera vårt lif öppnas genom öfverlåtelse åt Herren, skola vi bära hans bild. Men såsom blommans doft aldrig är hennes egen, utan en fri gåfva till det utvalda föremålet för natu-rens frikostighet, så är allt af nåd."
Texten hämtar ju sitt grundstoff ur Höga Visan, och talet om "sången om hans liljor" syftar på lovsjungandet av Hans välsignelser: först prisar vi Gud för det han gör för oss, men sedan flyttas vårt fokus från välsignelserna till Honom själv, menar Emil.
Som sagt, jag säger inte att det här är oproblematiskt i alla detaljer, men ingen kan påstå att det inte är en del av vårt frikyrkliga arv.