Utgångspunkten för tanken ”hm, kanske finns det något att lära av liberalteologerna” är inte att jag tycker att det osar av lärdomar från detta hörn av teologihistorien (tvärtom!), utan snarare att det tillhör just historien. Liberalteologin som teologiskt projekt är dött.
Några argument för att det är så:
1. Liberateologin har haft svårt att producera lärjungar. Detta är sant så väl inom som utom akademin, men inte minst gäller det inom kyrkan. Liberalteologin har visst haft förmågan att omvända en del redan frälsta, men om väckelserörelserna har problem med andra generationen är det ingenting i jämförelse med vad liberalteologin haft att kämpa med. Många gillade den, få var beredda att ge sina liv för den. Genom att tona ner kristendomens särskildhet sågade liberalteologin av den gren man satt på. Kyrkor som under 1900-talet tog intryck från den liberala teologin försvagades också numerärt.
2. Liberalteologin har förlorat institutionell mark inom akademin. Internationellt (läs: i USA) får universiteten mindre stöd av staten och mer stöd av de som är intresserade av vad universiteten producerar. I relationen till punkt 1 ovan har det lett till att evangelikala och katolska institutioner har blivit allt starkare, medan klassiskt liberala institutioner tappar i ekonomiska resurser och inflytande.
3. Samma trend kan ses på den teologiska bokmarknaden. Även om en sån som John Shelby Spong får mycket uppmärksamhet så är det på många sett ett fattigdomstecken för den liberala teologin. Dels för att Spongs teologi är så skral (ok, nu uttalar jag mig om nåt jag inte läst – men jag har läst
Ola Sigurdsons recension!), dels för att koncentrationen av strålkastarljus beror på att det inte finns någon annanstans att rikta det. Utbudet av katolsk, evangelika och även ortodox teologisk litteratur liknar däremot en flodvåg.
4. Liberalteologin är supertråkig. Det främsta skälet till att liberalteologin är död är att den är så tråkig och förutsägbar. Den plattar till tillvaron genom att avkräva den kompatibilitet med vårt mänskliga förnuft. Genom sitt rationalistiska högmod berövar den världen sin färg. Det är också ett tecken till att unga teologer inte attraheras av liberateologin: It can’t attract a crowd! (Och nu är min poäng inte varken att ”ungdomen” eller att massan alltid har rätt, utan detta är bara ännu ett tecken på att liberalteologin som teologisk rörelse är död)
5. Liberalteologin går genom vad jag beskrev i punkt 4 på tvärs med gängse erfarenheten och den postmoderna sensibiliteten. Vi tror inte längre att tillvaron är begriplig, alternativt att något är falskt för att det inte passar med mänsklig rationalitet. Vi tror inte heller på en enda rationalitet, utan har genom globaliseringen fått upp ögonen för att det finns flera rationaliteter. Liberalteologin var i mångt och mycket en anpassning till enormt övertygande tidsanda, som innefattade en stor tilltro till det mänskliga förnuftet och ett förlöjligande av de som inte accpterade tron på människan, förnuftet och framsteget. Men den tiden är historia. Och med det liberalteologin.
Så nu kan vi närma oss den mindre som en aktiv kraft som hotar att infiltrera våra tankar och kyrkor, och mer med den nyfikenhet som det är tillbörligt att närma sig en historisk artefakt. Och då tror jag vi kan lära något. Inte bara för att denna skolbildning rymmer geni-typer om Schleiermacher och Schweitzer, utan också för att den rymde vissa klarsyntheter. T.ex. kring vad moderniteten innebar och hur man kan parera det de uppfattade som farliga inslag. Att denna kritik sedan inte gick långt nog är en annan sak, och bara att beklaga.
Uppdatering: Idag dök det upp
en debattartikel i Dagen på detta tema, fast med delvis ett annat perspektiv. Författaren menar att liberalteologin genomsyrar kyrkorna numera. Jag håller både med och inte. Jag tror det är sant att kyrkan är väldigt (och alltför) präglad av moderniteten, men jag tror att den teologiska reflexionen idag allt mer handlar om att göra motstånd mot och kritiskt granska moderniteten. Kanske kan man säga att liberalteologin idag är starkare i kyrkorna (många präster och pastorer världen över har ju trots allt sina utbildningar från liberalteologins glansdagar) än på universiteten.