Sunday, November 30, 2008

Teologiskt forum

Idag har jag en lite längre text på bloggen teologiskt forum.

Saturday, November 29, 2008

Vänner och kärlek

"Vänner" är vårt guilty pleasure. Vi är totalt fast i det, har boxen och håller nu på att se igenom den för andra gången. Visst, det är banalt ibland, men det är så mycket glädje i det! Man blir helt enkelt på väldigt bra humör efter att ha sett ett avsnitt eller två!

Men det är en sak jag irriterar mig väldigt mycket på. Det är visserligen inget unikt för Vänner, men det är väldigt tydligt där. Nämligen hur man berättar om förälskelse och såna saker. En typisk scen kan vara Rachel och Monica sitter och pratar och Rachel säger "Jag drömde om NN inatt." Monica: "Åh, det kanske betyder att du är kär i honom." Den underliggande tanken är att känslor för det första inte är något man har kontroll över, och för det andra något som kontrollerar en helt. Freud, någon?

Men det avsnitt vi såg i går är det dummaste av alla (säsong 3, avsnitt 21). Monica går ut med miljonären Pete som är charmig och trevlig, men hon känner inte "det" för honom. Han köper henne en restaurant som hon är tveksam att ta emot eftersom han ju är kär i henne och inte hon i honom. Men så kysser han henne och hon "inser" att hon visst är attraherad av honom. (Här borde jag kunna visa klippet, men jag hittar det inte på nätet - ni får hålla till godo med scenens dialog nedan)

Sanningen är så totalt en känsla i denna scen, och det är så fruktansvärt naivt inte minst med tanke på hur manipulerbar känslan är. Det blir inte minst tydligt i de olika dating-såporna. De när TV-bolaget tar in en man och låter 20 kvinnor tävla om hans gunst (eller tvärt om). Det märkliga är ju inte att han hittar någon att förälska sig i bland dessa 20, utan att de alla förväntas vilja vara med honom. Tänker man på upplägget och de psykologiska mekanismer som spelar in här är det naturligtvis inte märkligt, men utifrån vår kulturs syn på kärlek och förälskelse borde det vara omöjligt. För förälskelse är inte något man kan råda över och kontrollera. Eller?

Nå, här är i alla fall manuset till "Vänner"-seriens dummaste scen:

[Scene: Pete’s Restaurant’s Kitchen, Pete is showing Monica around the kitchen.]

Monica: I don’t believe this! Wow, look at this refridgerator! It’s gigantic! I mean I could live in this thing! I’d be cold, but I’m always cold. Oh my God, look at these spider burners! I love spider burners.

Pete: So you like it?

Monica: Oh, it is sooo perfect. Thank you so much. (runs over and hugs him)

Pete: Oh, you’re welcome. (He takes a deep breath)

Monica: Did you just smell my hair?

Pete: Nooo. Uh-huh, no way. What? No.

Monica: Oh God.

Pete: What?

Monica: You still have feelings for me don’t you?

Pete: Now, nooo! I’m just excited about the restaurant, that’s all.

Monica: Pete.

Pete: Okay, I love you. Is that so bad?

Monica: No, it’s not bad. It’s not bad at all. It’s-it’s really nice.

Pete: Look, the only who stands to get hurt is me. And I’m okay with that.

Monica: You may be okay about getting hurt, but I am not okay with being the one who hurts you. That’s why I can’t take this job.

Pete: What?

Monica: And well, we probably shouldn’t see each other anymore. I’m sorry.

Pete: Okay, yeah. I mean... If that’s, if that’s really what you want, okay.

Monica: Okay, bye.

(She kisses him on the cheek, and he kisses her back on the mouth.)

Pete: I’m sorry things didn’t work out...

Monica: All right shut up for a second and let me just see something. (She kisses him back on the lips) Oh, wow! (They then hug and kiss, very passionately.)

Labels:

Thursday, November 27, 2008

Thanksgiving



Idag är vi lediga, för det är tydligen en av årets viktigaste helger. Men när man inte har rutin på att fira den känns det lite hitte-på. I Sverige är det också 27 november, men där rullar allt på som vanligt. Nej, den här högtiden sitter inte i kroppen på mig. Men "when in Rome..." Så jag ser fram emot kalkon och amerikansk fotboll!

Tuesday, November 25, 2008

Pastorer i fackföreningar

Lewi Pethrus är ju inte nödvändigtvis måttstock i allt, men så här säger han i alla fall om frågan om den där frågan om fackligt anslutna pastorer, som var aktuell för ett tag sedan:

"De flesta kyrkor ha ju sitt särskilda prästestånd. Även frikyrkorna ha sina predikantkårer, som även de intaga en ganska skarpt markerad särställning. De ha t. o. m. sina särskilda predikantföreningar, ett slags fackföreningar, genom vilka de väl avse att tillvarataga det egna ståndets intressen. Varje upplyst kristen vet dock, att något sådant icke existerade under kristendomens första tid. Huru skulle man kunna tänka sig den första kristna församlingens apostlar, profeter, evangelister, herdar och lärare såsom medlemmar i en predikantförening?"

Predikanten och hans utbildning (1929), s 9-10.

Labels: ,

Dagens Hauerwas

"To have an original idea only means you forgot where you read it."

Labels:

Sunday, November 23, 2008

Dagens Emil: Synden är mer än skuld

”Skriftens lära om synden såsom dödens orsak har en långt mera omfattande betydelse, än de flesta bibeltolkare hafva gifvit den. För syndens skull är menniskan icke blott förgängelsen underkastad, utan synden är jemväl dödande för menniskans ädlare lif... Synden är mera fruktansvärd än helvetet. Synden är ett brott emot Gud och gör hans höga plan för menniskans lif om intet. Synden är ett brott emot hela den skapade verlden och ett spjut för syndarens hjerta. ”

Varningssignaler för de unga (1902), s 30-31.

Labels: ,

Friday, November 21, 2008

Mythbusting

Myt: "Den medeltida kristna kyrkan trodde att jorden var platt tills Columbus bevisade motsatsen."

Här krossar Alan Jakobs den och en annan vanlig myt om förmodern kristen världsbild.

Labels:

Dagens Bergman

"De där skitarna! Ska de recensera mig? De kan inte ens sin katekes!"

(Till Ludvig)

Labels: ,

Wednesday, November 19, 2008

Anders Svensson

Idag skriver Ribban en fantastiskt fin text om varför Anders Svensson förtjänar vår kärlek i en kall och cynisk värld. Anders Svensson är fotbollsvärldens svar på Wendell Berry!

Labels: ,

Värdet av postmodern, hermeneutisk ärlighet?

Maria Küchen har en väldigt bra text i senaste Trots Allt, och som tur var hör den till de texter som lagts ut på nätet, här.

Teaser: "Själv har jag alltid betraktat det jagiska perspektivet som ärligt, men jag börjar tvivla. 'Häromdagen satt jag på tåget med en bok', jaha, vem bryr sig om hundra år? Bryr sig någon nu heller, eller är vi alla bara partikulära egon som förgäves ropar våra jag-jag-jag-budskap ut i en svarslös rymd?"

Monday, November 17, 2008

Dagens Hauerwas

"I’m told I’m supposed to be a ’sectarian fideistic tribalist,’ is the description of me, asking Christians to withdraw from the world. I wouldn’t mind withdrawing, but hell, we’re surrounded. There’s nowhere to go. The question is how to just keep going through, and you’re going to take some losses. So we have to be wilely as serpents on these matters. I’m not asking you to withdraw from politics. I’m just asking you to be there as a Christian."

Labels: ,

Dagens Emil: Gemenskap mer än välsignelser

"Se, hon är så intagen af hans skönhet, att till och med sången om hans liljor tystnat. Hon synes icke hafva något behof af att sätta gemenskapen med honom i förbindelse med någon yttre härlighet, ty han själf är summan af allt för hennes hjärta. Och det sista förbund hon ingår med sin vän på denna sidan hafvet, har hon uttryckt med följande ord: Lägg mig som ett signet på ditt hjärta, som ett signet på din arm, ty kärlek är stark såsom döden, dess nitälskan är härd såsom dödsriket, dess glöd är en elds glöd, en Herrens låga o. s. v. H. V. 8. Ack, hur nära måste hon icke då vara himmelens portar. Hur måtte hon icke vara genom denna kärlek friköpt från jorden. Tänd af denna »Herrens låga», har hon blott en lidelse kvar, och det är Jesus allena. Och den som eger hans hjärta får hvila på han arm. Hans kärlek och hans allmakt stå till hennes förfogande. Detta är helighetens höjdpunkt."

Ur "En konungs brud" (1898), s 118-119.

Labels: ,

Sunday, November 16, 2008

Dagens Wesley: Frälsningen pågår

"And, first, let us inquire, What is salvation? The salvation which is here spoken of is not what is frequently understood by that word, the going to heaven, eternal happiness. It is not the soul's going to paradise, termed by our Lord, 'Abraham's bosom.' It is not a blessing which lies on the other side death; or, as we usually speak, in the other world. The very words of the text itself put this beyond all question: 'Ye are saved.' It is not something at a distance: it is a present thing; a blessing which, through the free mercy of God, ye are now in possession of. Nay, the words may be rendered, and that with equal propriety, 'Ye have been saved': so that the salvation which is here spoken of might be extended to the entire work of God, from the first dawning of grace in the soul, till it is consummated in glory."

John Wesley, ur predikan "The Scripture Way of Salvation" (1765)

Labels: ,

Friday, November 14, 2008

Dagens Emil: Att se och förvandlas

"Ett rent hjerta, och det måste vara hans tempel, skall enligt skriften uppnå högsta möjliga grad af kunskap, som kan vinnas af ett menniskohjerta. Saliga äro de renhjertade, ty de skola se Gud.

Men Han är hufvudsumman och källan till all kunskap, och att se honom innebär såsom en naturlig verkan deraf allsidig fullkomlighet. Den längtande och sökande menniskoanden, som alltid ser efter ett andra föremål, är i så hög grad mottaglig för intryck, att den troget fasthåller ansigtet, blicken, handlingen, som vunnit dess förtroende och söker vinna hela menniskan för det ideal, den omfattar. Ehuru vi intet godt förmå, såsom af oss sjelfva, har intrycket af det föremål, vi skåda, en underbar förmåga att väcka slumrande krafter till lif. Vi se och älska eller hata, vi se och förvandlas. »Vi skola blifva honom lika, ty vi få se honom såsom han är.» Hur nära stå vi ett seende af Kristus, den idealmänniska och lefvande salighetshöfding, som menniskoögon hafva sett, och hvilkens röst menniskor hafva hört, och intill hvilken menniskorna hafva lutat sina trötta hufvuden? Kunna vi se honom? De som med aftäckt ansigte skåda — de som med brinnande kärleksåtrå jaga efter att känna Herren de förvandlas till samma bild, från härlighet till härlighet."

Emil Gustafson, "Varningssignaler för de unga", s 45.

Labels: ,

"The whole world loves Obama"

Anders Gustafsson har lagt upp ett gäng videos från hela världen som hyllar Obama. Kul och väldigt intressant att se denna glädjefyllda, globala personkult!

Detta afrikanska bidrag var min favorit:

Labels:

Thursday, November 13, 2008

Liveblogg från föreläsning :)

"Of all the movements we have dealt with in this course [including Puritan, Methodists, Baptist, Catholics, Mormons...], Pentecostalism is probably the most theologically complicated."

/Grant Wacker

Labels: ,

Wednesday, November 12, 2008

Follow the money II

Jag har precis kommit hem från en match med Dukes basketlag som underledning av den legendariske "Coach K" (som även coachade USA:s OS-guld vinnande lag i somras) krossade Georgia South. Basketlaget är Dukes stolthet. Collegebasket över huvud taget är stort i USA, och Dukes lag är landets bästa. Även arenan är mytisk: "Duke Indoorstadium" byggde på en tid då det fortfarande var så nytt med inomhusarenor att man tyckte ge hallen namn efter det! Den tar bara 9000 åskådare, varav många studenter på ståplats. För att komma in på de matcherna måste studenterna vara beredda att köa - ibland i dagar.

Så där var jag. Ruggit intensivt och fantastiskt roligt! Och en erfarenhet som gör att man smälter samman med universitetet. Det faktum att USA har collegesport säger egentligen allt om skillnaden mellan universitet i Sverige och USA. Medan de svenska universiteten lever på statliga bidrag får de amerikanska i regel sina pengar genom privata kanaler. Själva avgiften är givetvis en del, men donatorer torde vara ännu viktigare. Amerikanska universitet handlar - därför? - om anknytning till själva universitetet i mycket högre grad än de svenska. Först genom att man betalar för att studera; ett "committment" som i sig själv är relationsskapande. Men sedan genom att man identifierar sig med skolan, och det är här sporten kommer in.

För det är på läktaren som Duke blir "mitt" universitet. När jag jublar över lagets prestationer tillsammans med tusentals andra fans, då smälter jag liksom samman med skolan och känner att den är min, och att jag tillhör den. Det liknar det sätt på vilket en nationell identitet i hög grad skapas idag, också med idrotten som en av de främsta faktorerna för nationalkänslan. Och när jag sedan slutar universitetet och börjar mitt yrkesliv, då kommer jag med jämna mellanrum påminnas om vilket universitet som - fortfarande - är "mitt" genom TV-sända matcher och tidningsartiklar om lagen. Kanske sätter jag på mig en Duke-keps och bänkar mig framför TV:n och jublar över mitt lags segrar (jag har sett amerikanska pappor som lämnat universiteten för flera decennier sedan göra just detta). Och - viktigast av allt - om jag blir rik så kanske jag tänka mig att donera en summa pengar till "mitt" universitet. Som tack, men också för att jag har den där anknytningen till det som gör att jag inte vill se det förfalla utan tvärtom gläds åt att se det starkt och mäktigt, ungefär som man gläds över att se det svenska fotbollslandslaget prestera vacker fotboll!

Labels: ,

Tuesday, November 11, 2008

beautiful customs & ancient legends

Ur en frågespalt i den evangelikala tidskriften Christian Herald 1896 (s 8):

Q: Is it right to ask children to believe in 'Santa Claus'?
A: If told to them as a myth or legend, common to many nations, which has its foundation in the gift of the Christ-child, they will not be led into wrong belief. Many of the most beautiful customs of Christian countries are founded on ancient legends. As the child grows older he will understand the origin and significance of these customs.

Labels:

Follow the money?

Varför försvarar företrädare ur Svenska kyrkan vigselrätten med näbbar och klor? Prästen och teol dr Annika Borg var väldigt öppenhjärtig i P1:s "Människor och tro" i helgen:

- Det är jätteviktigt [med vigelserätten i Svenska kyrkan]... Det här är ju olika lobbygrupper som vill slå sönder det här väl fungerande systemet. Och dessutom om man ska tala från Svenska kyrkan så är ju det här en jätteviktigt kontaktyta. Det här är en oerhört stor dag i människors liv där man formulerar de här löftena, och det är en kontaktyta som är väldigt central.

Ok, hon säger en del annat också. (Och visst kan man se en missionerande aspekt i detta med Svenska kyrkans "kontaktyta.") Men debatten illustrerar problemet med Svenska kyrkan nuförtiden. När det statliga stödet upphört är man helt beroende av att ha kvar medlemmar som betalar kyrkoavgift, och dessas villighet att göra så bygger på att de då och då möter och får en "bra service" (eller ett gott möte, om man vill vara snällare!) av kyrkan. Det gör att man inte riktigt kan veta med Svenska kyrkan i dessa dagar: säger de så här för att de verkligen tycker så - det vill säga: är det en teologiskt motiverad ståndpunkt - eller handlar det om ekonomisk överlevnad?

[Förresten: i inslaget medverkar även min handledare prof. Oloph Bexell - som alltid föredömlig i kunskap & klarhet!]

Labels: ,

Sunday, November 09, 2008

Utsikt från vårt fönster

Friday, November 07, 2008

"What is a name?"

Rekommenderas!

Teaser: "For it was their custom, in place of the names of idols given them by their fathers, if they had such, to take other names; so that you would hear them calling themselves Elijah or Jeremiah or Isaiah or Samuel or Daniel, thus showing themselves inwardly true Jews, and the genuine Israel of God, not only in deeds, but in the names which they bore."

Inget nytt under solen!

"Det synes mig höra till de oförlåtliga misstagen att tvinga sina barn till studier. Och detta så mycket mer, som skolan är öfverhopad och studenten ofta nog måste antaga den ringaste syssla och kämpa en hårdare kamp för tillvaron än mången arbetare. I s. k. bättre hem vänjas barnen mera till arbete än i många fattiga hem, der den socialistiska anden råder. Det är ej så mycket de rika och förnäma som de fattiga och arbetarne i vår tid, som vilja två sina händer rena och bli herrar. Derför måste äfven sonen studera, antingen han har lust och fallenhet eller ej, han måste taga studenten. Han läser och blifver en bokhållare med 300 kronors lön, medan en vanlig arbetare, som ej kostar hälften så mycket, har dubbelt så stor inkomst och redan är en välbergad och lycklig familjefader. Eller kanske studenten blef en odåga, en vildspelare?"

Emil Gustafson, Vishetens väg 1895, s 26.

(Emils idealisering av de högre klasserna är kanske inte så aktuell idag, men väl resten!)

Labels: ,

Thursday, November 06, 2008

Maria: trons förebild

"So it is Mary, the mother of God, who 'is our pattern of Faith, both in the reception and in the study of Divine Truth. She does not think it enough to accept, she dwells upon it; not enough to possess, she uses it; not enough to assent, she develops it; not enough to submit to Reason, she reasons upon it; not indeed reasoning first, and believing afterwards, with Zacharias, yet first believing without reasoning, next from love and reverence, reasoning after believing. And thus she symbolizes to us, not only the faith of the unlearned, but of the doctors of the Church also...'"

John Henry Newman, citerad i Andrew Louth, "Discerning the Mystery", s 141.

Jämför gärna med Emil-citatet nedan; det är mycket som stämmer överens.

Dagens Emil

"Den moderna kritiken kastar sig öfver den urgamla boken, hvars blad äro fuktade af glädjens och tacksamhetens tårar, som flöto under en tid, då församlingen hade större behof att känna än att förstå Gud. I vår upplysta tid har hvar och en sin egen mening att förfäkta, och man läser bibeln mera för att stärka sina bevis än för att lyda sanningen. Skriften är dock i all sin enkelhet Guds uppenbarelse, och vill någon förstå om läran är af Gud, måste han göra Guds vilja, såsom vi lära förstå en person genom att lefva in i hans vilja och tänkesätt."

Emil Gustafson, "Brev till nyomvända", s 51.

Detta är mycket djupa ord! Det handlar om epistemologi, dvs. om hur vi når kunskap. Emil underkänner en bibelläsning som bara försöker "förstå" Bibeln som vore den ett juridiskt dokument eller en bruksanvisning. Verklig förståelse får man dock först genom relation, genom att "känna" Gud och leva i gemenskap med Honom - vilket i sin tur kommer av att göra Guds vilja. Så handling, praktik, är alltså vägen till kunskap enligt Emil.

I relation till detta bjuder han på ett par fantastiska sarkasmer, som denna om sin tids exegeter: "Enfaldiga sinnen förvirras av talet om grundtexten som alltid tages till hjälp, då en bibelstridig uppfattning skall genomdrifvas..."

Wednesday, November 05, 2008

President Obama!

När de första rapporterna från Virginia flashade förbi med McCain i en stor ledning sjönk hjärtat för en stund. Men det var enda gången. Och efter att Pennsylvania och Ohio gått till Obama var det klart, och TV-bolagen väntade bara på att vallokalerna i Los Angeles skulle stänga. Så gick McCain ut och återtog lite av sin själ och värdighet genom ett bra förlorar-tal, där han äntligen tog kontroll över den republikanska mobben, och Obama vandrade samlad och synbart tagen till talarstolen visade än en gång att han faktiskt är Platons idealhärskare: filosofen som blivit kung! Som en av våra grannar utbrast: "It feels so good to finally have a president that's actually smarter than me!"

Några tankar om detta:

1. Obama är den första politiska ledare som jag och säkert många i "min generation" har upplevt som verkligt inspirerande. Jag kan förstå den person som går för att Obama säger "gå". Jag kan förstå det för att jag känner just samma känsla i min egen kropp när jag ser talen, klippen, leendet. Om Obama bad amerikanarna att köra mindre bil (eller vilka uppoffringar han nu kan komma att be dem om i framtiden...) så är jag säker på att många skulle lyssna och göra så. Naturligtvis måste man ha viss distans till en sådan känsla, men det är viktigt att känna efter. Bland annat därför att det är först genom att själv känna så som det är möjligt att förstå hur många tyskar måste ha känt när deras frälsare beträdde tronen 1933 - inga jämförelser i övrigt, naturligtvis. Makt, inflytande och förmåga att inspirera är inte något ont i sig. Det är en kraft som kan vändas mot ont eller gott. Sällan har någon president flyttat in i Vita huset med ett starkare mandat. Låt oss hoppas på goda konsekvenser.

2. I sitt tal berättade Obama historien om Amerika under 1900-talet, och det som historien om ett folk som har besegrat svårigheter. Han använde livet av en 106-årig kvinna som lins, och tog lyssnarna genom ekonomisk depression, världskrig, månlandning, medborgarrättsrörelsen och Berlinmurens fall. Det var en kraftfull uppvisning i retorikens och berättelsens makt. Man kan berätta om Amerika på 1900-talet på så många olika sätt. Men när Obama berättade då lyssnade folk och nickade och sa: "Ja, detta är vi, detta är vår berättelse." Ett sådant medgivande är onekligen oerhört problematiskt för en kristen, för berättelsen om nationen får inte vara vår primära berättelse. Men när den levereras med en sådan kraft, och mot en så mörk fond som Bush-åren utgör, blir den oerhört svår att motstå. Under de senaste åren har amerikanska teologer kunnat peka på det orimliga i att kristna t.ex. svär trohet till den amerikanska flaggan. Deras jobb blev helt plötsligt mycket svårare, men inte desto mindre viktigt. Det måste vara möjligt att artikulera en teologi som samtidigt talar om att delta i kulturen i glädje över det som faktiskt är Guds skapelse, utan att vi för den sakens skull ger upp vår primära berättelse som kristna.

3. Amerikanarna förstår nog inte hur mycket detta förändrar bilden av dem utomlands. Delvis för att de inte riktigt fattat hur mörk den varit. På ett sätt kommer bilden vara ännu ljusare än för tio år sedan. Amerikanarna har ju haft ryktet om att vara rika, arroganta och okunniga länge, men på senare år har all frustration liksom projicerats på George W Bush. Och när han nu försvinner för att ersättas av denna "knight in shining armor" så vänds bilden av amerika från mörker till ljus. Och det unnar jag dem faktiskt: att äntligen få ha en president som de kan vara verkligt stolta över. Så länge de inte glömmer bort 2 Kor 10:17.

(Uppdaterng: kolla gärna in Magnus Malms artikel om Obama och kristen tro & politik)

Monday, November 03, 2008

Obama!

Kjell Lejons doktorsavhandling från 1988 har titeln "Reagan, Religion and Politics - The revitalization of 'a Nation under God' during the 80s." Det där med revitalization är väldigt aktuellt för detta val. Då var "synderna" the summer of love & Roe v Wade - och straffet Vietnamkriget. Nu är det andra synder och andra straff - och också ett annat segment av det amerikanska folket som högst ropar på revitalization. Och redemption.

Kommer Obama att leverera? Det är kanske inte den viktigaste frågan. Ännu viktigare är att han blir vald, annars komma väldigt många aldrig kunna hoppas igen.

Kolla in videon nedan. Det är omöjligt att inte förälskas! Obama är civilisationens frälsare - det amerikanska folkets Konstantin!

Saturday, November 01, 2008

Guds vilja

"Hvilken underlig menniska Mose hade blifvit, om han sprungit af och an, från presten Jetro till någon bergskrefva, från bönevrån till en Guds man för att få veta Guds vilja. I en sådan ande hade Mose förlorat möjligheten att blifva Guds verktyg; och under hans oro att få veta, hvar Gud ville använda honom, hade lejon och björnar rifvit sönder Jetros får.

Viktigare än Guds ära är din fostran. Viktigare än stora ting för Gud äro stora ting i Gud. Troheten är större än storheten. Lärjungens uppgift är att höra."

Emil Gustafson, "Evighetsljus på mörka moln", s 16-17.